Радник без права?

Горан Петковић, бивши радник фирме "Полимермер" из Лесковца четири године безуспешно покушава да поврати скоро пола милиона динара заосталих потраживања, јер након продаје овог предузећа није било довољно средстава да се сва потраживања исплате.

Већ четири године Горан Петковић, бивши радник фирме "Полимермер" из Лесковца у рукама има судско решење о наплати заосталих потраживања од своје сада већ бивше фирме. Петковић узалудно покушава да дође до свог новца, а реч је о скоро пола милиона динара.

С обзиром на то да није било довољно средстава од продаје предузећа да се сва потраживања намире, остало му је само да докаже да је било пропуста и протестовање испред правосудних институција.

Године 2005. одлуком тада Општинског суда имовина предузећа "Полимермер", које се бавило израдом санитарија, продата је како би се измирила потраживања поверилаца, а радници су тада кренули са захтевима за исплату заосталих зарада.

Неколико радника међу којима је и Горан Петковић и поред извршних судских решења до новца ипак нису дошли, јер је рачун на картици депозита остао празан. Горан тврди да је било неправилности у исплати.

"Већ четири године куцам на сва могућа врата, а нико их не отвара. Једини који су ми изашли у сусрет и крајње професионално одрадили посао су инспектори криминаслистичке полиције ПУ у Лесковцу.

У Основном суду у Лесковцу кажу да се исплата обавља према Закону о извршеном поступку, а то значи поштујући датуме предлога за извршење донетих на основу датума правоснажних пресуда.

Са сличним проблемима у Самосталном синдикату се свакодневно срећу.

Секретар Савеза самосталних синдиката за Јабланички округ Јовица Недељковић каже да су од 2009. године укупно 32 фирме отишле у стечај, а око 600 радника који су се нашли на улици траже своје неисплаћене зараде.

"Ми се залажемо да продајом имовине прво буду измирени радници, а онда наплата других потраживања и судских трошкова", каже Недељковић.

У мишљењу инспектора криминалистичке полиције стоји "да извршни судија није поштовао редослед исплате са картице депозита".

На основу увида у документацију која му је прослеђена из полиције, тврди Петковић, стоји да је Виши јавни тужилац опет донео одлуку о одбацају кривичне пријаве и о томе, како каже, обавестио више инстанце.

Горан Петковић каже да је неопходно да се Министарство правде укључи у решавање овог проблема.

Без посла, средстава за живот Горан каже да је егзистенција читаве породице доведена у питање. Најтеже је, како каже, што нема могућности ни да се лечи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи