Социјалним дијалогом до стабилности

Циљ социјално-економског споразума за 2011. је, пре свега, макроекономска стабилност земље. У Новом Саду социјални дијалог је успостављен пре пет година и дао је добре резултате. О томе да ли у Нишу постоји такав дијалог, постоје различита мишљења и међу партнерима у дијалогу и међу грађанима.

Потписници социјално-економског споразума за 2011. годину, којим су дефинисана права и обавезе владе, синдиката и послодаваца, сматрају да се и на локалном нивоу социјалним дијалогом могу решавати горући проблеми грађана - незапосленост, ефикасност привреде и друго.

Социјални дијалог у Новом Саду траје пуних пет година и то је партнерима у дијалогу, по њиховим речима, донело добра решења. Локални парламент је  углавном доносио одлуке уважавајући предлоге локалног социјално-економског савета.

"Многе ствари смо решили", истиче Славко Новаковић, председник Уније послодаваца из Новог Сада, "на пример, таксе на фирму, поскупљења комуналних услуга."

И синдикат је задовољан, јер је Нови Сад једини у земљи успео да обезбеди  колективни уговор за све запослене у јавним службама. Социјално-економски савет бави се посебно проблемима приватизације.

"Ми нећемо дозволити да јавна и јавна комунална предузећа на локалном нивоу, у овом случају у Новом Саду, прођу на исти начин као што је то урађено са привредом", каже Драго Ђокић, председник Самосталног синдиката Новог Сада.

Искуства Новог Ссада треба да примене све локалне самоуправе у Србији

У Нишу, како тврди локална власт, постоји социјални дијалог, посебно кад су решавани случајеви лоших приватизација. Међутим, то не мисле и сви  партнери у социјалном дијалогу.

"Данас када је ту дошла једна реномирана фирма Бенетон, сви су поносни и кажу да су заслужни што је то дато Бенетону", рекао је Миодраг Ранђеловић, председник Самосталног синдиката Ниша. "Напротив, Самостални синдикат је заслужан за то што је сачувана имовина и данас можемо рећи, још увек лепо приватизовано."

Градски већник Душица Давидовић не слаже се с тим: "Да није било социјално-економског савета и дијалога управо са запосленим људима и репрезентативним синдикатом, ми данас не бисмо имали Ниш као једно велико градилиште и не бисмо имали оволико новоотворених радних места."

"Хвала што сте ме обавестили да у Нишу постоји социјално-економски савет", каже Зоран  Стојковић, председник Уније послодаваца Ниш. "Ја не знам, јер ја сам сигурно две, три године уназад био стално у неком тренду, некога сам јурио, вукао за рукав. Међутим, некако није било политичке добре воље."

Као и у случају партнера у социјално дијалогу, и мишљења грађана Ниша о сарадњи владе, синдиката и послодаваца подељена су. Неки од њих сматрају да је добро да на локалном нивоу постоје социјално-економски савети и да би они могли допринети бољем животу:

"Било би идеално кад би то могло да профункционише. Добро би било, ето за почетак, бар разговор."

Други не очекују много или су незаинтересовани: "Не бавим се много тиме, што би рекао наш народ, заврзламама. "Не могу да очекују бољитак, говорим то из искуства."

У једном се, ипак, Партнери у социјалном дијалогу у Нишу слажу се бар у једном: Искуства Новог Сада треба да примене све локалне самоуправе у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво