Читај ми!

Живот у пластенику

Породица Миливојевић, из села Опланићи, још живи у пластенику где су се сместили након земљотреса који је пре седам месеци погодио Краљево. Миливојевићи не желе да се врате у кућу у којој су живели пре земљотреса, јер, како тврде, није безбедна, док Комисија за процену штете тврди супротно.

Иако је прошло седам месеци од разорног земљотреса у Краљеву, породица Миливојевић из села Опланићи још живи у пластенику, где су се нужно сместили и пребацили ствари.

Миливојевићи тврде да им кућа није безбедна за становање иако су их, у више наврата, чланови Комисија за процену штете уверавали да то није тачно.

У пластенику је сада несносна врућина. То не спречава 9-годишњу Анђелу и њену млађу сестру Сашку да ту и спавају, јер су желеле да и овај распуст проведу код бабе и деде на селу.

"Ја спавам са дедом, а Сашка на другом кревету са бабом", каже Анђела Ивановић.

Поред бабе и деде у пластенику са децом спава и прабаба, 83-годишња Марица Миливојевић. Овде се кува, ради и дочекују гости.

Пластеник је, упркос хладноћи, зими и топлоти већ од раног пролећа, бољи за боравак од шатора који је обезбедио Кризни штаб, тврде Миливојевићи, иако су неколико пута у последњи час спречавали избијање пожара.

"Зимус је било много тешко зато што су велики снегови могли да сруше пластеник. Ми смо ложили ватру и два пута нам се палио целофан", каже Надежда Миливојевић.

Кућа у којој су Миливојевићи живели видно је оштећена. Не желе да се у њу врате, а поготво да пусте унуке унутра.

Комисије су процениле да је кућа у другој категорији оштећења и тиме, уз неопходну санацију, свакако безбедна за живот.

Звонимир Миливојевић се, ни сам не зна колико пута, жалио на овакав записник, јер сматра да му је кућа оштећена много више него што тврди комисија.

"Сматрам да је мени кућа много више оштећена. Ја живим у пластенику већ седми месец. Никако не могу да остварим своја права. Надам се да ћу ускоро то да урадим", каже Звонимир Миливојевић.

У Штабу за ванредне ситуације тврде да је након недавне ревизије, кућа добила вишу, дакле трећу категорију оштећења.

Начелник Штаба за ванредне ситуације Радојица Кочовић каже да је овај објекат оцењен у трећу категорију и да ће Миливојевић добити све што припада тој категорији уколико већ није завршио тај процес и преузео граћевински материјал.

Миливојевићи кажу да неће одустати док кућа не добије, по њиховој процени, адекватну категоризацију, јер сматрају да ни трећа категорија није одговарајућа па ће остати у пластенику и даље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи