Читај ми!

Почела контрола откупа воћа

Да би откуп овогодишњег воћа прошао без проблема инспекцијске службе министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде су свакодневно на терену. У мачванском округу има око 100 откупних места, а највише их је у шабачком крају.

Хладњача "Либертас" је једна од четрдесетак станица у шабачком крају где се ове сезоне откупљује воће.  Прошле недеље имали су три различите инспекцијске контроле, a провера исправности ваге али и видно истакнутих откупних цена по класи воћа само је део инпекцијиских провера.

"Тржишна инспекција проверава да ли је откупљивач регистрован за откуп да ли води прописано евиденцију, да ли је откупно место испуњава минимално техничке услове за место откупа, као и да ли су истакнути услови откупа", каже начелник шабачког одељења Тржишне инспекције Миладинка Јовановић.

Неправилности у досадашњем откупу у хладњачи "Либертас" није било. Укупно 220 тона јагоде већ је ускладиштено, а од планираних 650 тона малина откупљено је нешто преко 40 тона, а вишње тек 15 одсто од овогодишњег рода.

Хладњача има дугогодишње сараднике и устаљен систем уговореног рада уз картице са бар кодовима.

"За произвођаче се картице са бар кодовима раде сваке године, дужни су да донесу личну карту, потврду о порезу или пољопривредном домаћинству, и картицу за уплату на текући рачун, пошто уплаћујемо откупљено воће на текући рачун", објашњава Владимир Кнежевић из хладњаче "Либертас" у Шапцу.

Да би овогодишњи откуп прошао без досадашњих проблема инспектори Министарства пољопривреде су на подручју Мачванског округа имали 43 превентивне контроле.

"Иза превентивних контрола су рађене редовне контроле и до сада је урађено 24 редовне контроле. Имали смо само једну контролу по пријави на подручју опрштине Крупањ и та је пријава била неоснована" каже кординатор за откуп за Мачвански округ Миливоје Красавац.

Откуп ће бити забрањен на откупним местима која нису евидентирана у централни регистар, или се не придржавају свих законских одредби.

Пољопривредницима се сугерише да не потписују откупни лист док не провере цену, класу и количину предатог воћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво