Читај ми!

Боговађа неће азиланте

Мештани општине Лајковац незадовољни одлуком Владе да отвори центар за азиланте у Боговађи. Око 120 држављана Авганистана и Сомалије стижу већ наредне недеље, а мештани се плаше да ће им то пореметити мир и угрозити туризам.

Пошто су сви капацитети у Бањи Ковиљачи попуњени, у Боговађи код Лајковца, одлуком Владе, биће отворен други центар за азиланте, у који ће већ наредне седмице доћи држављани Авганистана и Сомалије. Међутим, мештани општине Лајковац, који живе од туризма и пољоприреде, плаше се да ће им долазак азиланата пореметити мир и угрозити туризам.

Мештани кажу да у Србији има доста напуштених села, у којима би азиланти могли да се сместе, а страхују и од свађа и туча. Представници општинске власти у Лајковцу и месне заједнице у Боговађи, нико није обавестио о намерама да се у том месту отвори нови центар за азиланте.

Радинка Марковић из Месне заједнице Боговађа каже да се не зна ко долази, у ком броју и која су њихова права.

"Знамо да су азиланти најпроблематичнији слој људи, и оно што је најгоре, ту су објекти који су пуни муниције, оружја, објекти који припадају војсци РС, ту је манастир Боговађа, историјски споменик", наводи председник Општине Лајковац Душан Живановић.

Према речима Ивана Гергинова из Комесаријата за расељена лица Србије, Управни одбор Црвеног крста Београда треба, по процедури, да донесе одлуку о потписивању уговора са Комесаријатом, који ће бити основ за долазак азиланата у Боговађу.

"Уколико уговор буде потписан у уторак, а ја не видим разлога да не буде, тражиоци азила у Боговађу стићи ће већ у среду, око 120 људи", рекао је Гергинов.

Србија је дужна да пружи уточиште свим азилантима. Азиланти из Авганистана и Сомалије у Боговађи ће остати најмање годину дана.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво