Читај ми!

Војводина и даље блокирана

Завршени су разговори министра Душана Петровића и представника војвођанских асоцијација пољопривредника у Влади Србије - али без договора, незванично сазнаје РТС. Нови Сад, Вршац, Зрењанин, Панчево, аутопут код Темеринске петље, само су неки од праваца које и даље блокира неколико хиљада пољопривредника, незадовољних субвенцијама које им је понудило Министарство пољопривреде.

Представници Владе кажу да не могу да понуде субвенције за више од 30 хектара, а ратари, подсетимо траже субвенције од по 14 хиљада динара за 100 хектара обрадивих површина. Састанку су присуствовали и председник војвођанске Владе Бојан Пајтић и помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић.

Блокирани су Нови Сад, Сремска Митровица, Вршац, Тител, Опово, Ковин, Кикинда, Бачка Топола, Српска Црња, Зрењанин, Панчево, па су се на путним прилазима тим местима створиле колоне возила.  

Од синоћ је блокиран и аутопут Суботица-Београд код Новог Сада, односно Темеринске петље, као и међународни гранични прелаз Српска Црња ка Румунији.

Више од 50 трактора трећи дан је на великом паркингу изпред зграде Владе Војводине.

Возила на путу Београд-Панчево се повремено пропуштају, али је и данас најсигурнији превоз "Беовозом".

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш рекао је Танјугу да је број трактора, које је полиција зауставила креће од 8.000 до 10.000 и да се протесту придружује све више пољопривредника.

"Овде остајемо док не одлучимо другачије, или док не дође до договора", каже земљорадник из Српске Црње.

"Тражимо да се испуне наши захтеви. Ми нисмо ни блокирали ове путеве, већ полиција", надовезује се пољопривредник из истог места.

"Пољопривредници су схватили о чему се ради и сваки дан их је све више", наглашава Војислав Малешев, из Удружења пољопривредника Нови Сад.

Обични грађани трпе, а пропуштају се само деца, труднице и хитни случајеви.

"Чекам од понедељка увече, од 12 сати и питам се шта смо сви ми криви да чекамо овде", каже аутопревозник из Тузле.

"Не осуђујем их, али ме све нервира, јер путујем на испит", каже једна студенткиња.

Аутопревозници и произвођачи тврде да због блокаде већ трпе губитке.

"Пошто смо од јуче обуставили саобраћај ка Новом Саду, Суботици и Београду, дневно губимо од 350 до 400 хиљада динара., истиче Мићо Стојанови из ЈП "Аутопревоз" из Кикиндe.

"Блокада путева у Војводини 'Кикиндском млину' наноси велику штету, јер не можемо да превозимо робу и путујемо", каже Душан Ђукановић из тог предузећа.

Влада је пољопривредницима понудила субвенције од 14.000 динара по хектару за газдинства до 30 хектара, уместо првобитно предложених десет. Ратари траже да се, као и прошле године, субвенционише до 100 хектара.

Међутим, у Министарству пољопривреде кажу да за то у буџету, једноставно, нема новца.

Због тракторске блокаде путева у Војводини, повећано је интересовање путника за превоз железницом у свим правцима.  

Ауто-мото савез Србије препоручио је возачима да се без преке потребе не одлучују на пут кроз Војводину.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво