Читај ми!

ФАМ пред фијаском

Фабрика мазива у Крушевцу налази се пред пропадањем. Представници синдиката ФАМ-а, још од 2007. године указивали на лошу приватизацију у којој је ФАМ оштећен за 32 милиона евра, чиме је угрожен опстанак предузећа и егзистенција запослених.

Представници синдиката Фабрике мазива у Крушевцу тражили су од Агенције за приватизацију раскид уговора о приватизацији, јер је, како тврде, угрожен опстанак предузећа и егзистенција радника.

Последњи рок који је власнику двапут продужаван за испуњење обавеза истекао је прошле недеље.

Много пре хапшења власника "Нибенс" групе и његових сарадника, у оквиру које од 2007. године послује тај крушевачки колектив, представници синдиката указивали су на непоштовање купопродајног уговора, незаконито пословање и блокаду рачуна, чиме је ФАМ оштећен за 32 милиона евра. 

Од Агенције за приватизацију представници такозваног Синдикално-менаџерског тима, који је оформљен убрзо после хапшења генералног и финансијског директора, тражили су хитан раскид купопродајног уговора, како би се ушло у процес реструктурирања, поставило руководство и наставио рад.

Иако им је све то обећано на недавном састанку у Агенцији за приватизацију, још увек није ништа урађено.

Председник синдиката Владица Петровић каже да више не знају коме припадају.

"Нити смо у "Нибенсу", јер је блокиран од стране банака, а не можемо најосновније ствари да набавимо, нити функционишемо као фабрика. Ако се овако настави почеће да нам секу струју, искључују телефоне, гас и све остало и то ће да угрози наш процес рада", каже Петровић.

Могућност да се ФАМ поново припоји НИС-у, као што је то био случај пре приватизације, сада је све мање реална.

Председник синдиката каже да се испоставило да НИС није њихов највећи поверилац, јер НИС-у дугују око осам милиона евра, а банкама више новца које су њихови највећи повериоци.

У решавање проблема у том предузећу, које запошљава 200 радника и које је лидер у производњи мазива у региону, укључила се и локална самоуправа.

Градоначелник Крушевца Драган Јовановић каже да ће Град максимално стати на страну радника и заштитити ФАМ, како би што пре почео да функционише.

"ФАМ је дуже време у блокади, али имамо обећања од Владе и Агенције за приватизацију да ће ускоро да се раскине тај уговор и да ће ФАМ нормално да функционише", каже градоначелник Крушевца.

Запослени у ФАМ-у упутили су допис свим надлежним институцијама у земљи и граду тражећи да се хитно реши питање статуса предузећа, одвојено од статуса "Нибенс" групе. У супротном, најављују радикалне мере како би се изборили за своје циљеве.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се