Читај ми!

Норвежани у Заклопачи

Пољопривреднци из Краљевине Норвешке, који су били гости породице Вукомановић у Заклопачи, пренели су своја искуства у пољопривредној производњи како би помогли да наши произвођачи буду конкурентнији на европском тржишту.

Влада Краљевине Норвешке већ десет година, преко Министарства пољопривреде, помаже развој задругарства у Србији - и финансијски и саветодавно.

Педесетак пољопривредних произвођача, пензионера из Норвешке, посетило је седмочлано домаћинство Вукомановића у Заклопачи код Краљева.

Вукомановићи обрађују 10 хектара, имају комплетну механизацију, седам крава, свиње. Узгајају кукуруз, пшеницу, детелину и соју, а Нишкој млекари дневно предају 80 литара млека. За потребе свог домаћинства припремају сир и кајмак.

"Најтеже је било у почетку", присећа се Миливоје Вукомановић, када је надничио и узимао земљу у закуп. Тако је купио први трактор, а касније, када је син стасао и почео да му помаже, набавили су сву механизацију коју данас имају.

Никада нису користили кредите, сматрају да живе пристојно. Његов син Радомир каже да мора много да се улаже у производњу, семе је скупо - као и све остало - а тешко се продаје. Ипак, додаје, од нечега мора да се живи.

Гости из Норвешке кажу да је овде, за разлику од њихове земље, клима погодна за узгој житарица, али су одмах приметили и да је на фарми мало крава.

Даг Сваинан, пољопривредни пензионер и новинар, упоређујући Норвешку и Србију, закључује да је код нас добро то што можемо да производимо житарице. Они, због климе, то не могу, тако да узгајају траве.

Инге  Хаугланд, пољопривредни пензионер са сином има фарму са 60 крава и дневно испоручује око 500 литара млека. Каже да на фармама у Норвешкој просечно има по двадесетак крава, док је пре 15 година било као сада у Србији.

Удруживањем и задругарством до европског тржишта

Ненад Нешовић, из Пољопривредне стручне службе Србије у Краљеву, истиче да да је циљ пројекта удруживања пољопривредних произвођача и унапређења задругарства да помогне нашим пољопривредницима да се  што боље припреме  за услове које подразумева прикључење Европској унији.

Удруживање ће допринети и бољем пласману пољопривредних производа на пробирљиво европско тржиште. На свом газдинству Вукомановићи су већ проширили производњу и верују да ће млађи наставити традицију, као што је то уобичајено у породицама њихових гостију из Краљевине Норвешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи