Читај ми!

Стуб мира малој Нишлијки

Најлепши цртеж са поруком мира у овој години нацртала је седмогодишња Јована Костадиновић и тиме Србији обезбедила први Стуб мира - признање које додељује УНЕСКО. За овогодишњу награду Унеска радове је послало 6.000 малишана из четрдесет земаља света.

Седмогодишња Јована Костадиновић из Ниша добитница је награде Први стуб мира коју додељује Међународна организација УНЕСКО за најлепши цртеж са поруком мира у овој години.

Јована је језиком разумљивим свим расама и на свим континентима цртежом у свет послала најснажнију поруку мира.

"Нацртала сам девојчицу како полива дрво на коме расту све заставе света", каже Јована Костадиновић, ученица првог разред ОШ "Стефан Немања" у Нишу. Јована каже да су је родитељи научили да поштује мир.

Међу 6.000 дечјих цртежа, колико је пристигло из 40 земаља, жири УНЕСКА наградио је Јованин рад на коме је на четири језика исписана порука "Нека мир завлада на Земљи".

"Јованин цртеж се разликује од осталих по новом концепту - девојчица, за коју претпостављам да је она сама, заливајући дрво са свим заставама света заправо негује културолошку разноликост. Управо то представља прави мир у свету", рекла је представница Унеска Керолајн Учима.

У свету је до сада постављено 300 стубова мира, а овај у Нишу, који захваљујући Јовани краси атријум школе "Стефан Немања", први је такав стуб у Србији.

Најпоноснији су наравно они који имају и највише утицаја на њен развој и васпитање. Милан Костадиновић, Јованин отац каже да је Јована добро и креативно дете.

Директор ОШ "Стефан Немања" у Нишу Александра Пројовић истиче да су сви поносни на Јовану: "Поносни смо на њу, али и на себе, јер смо успели да код мале деце развијемо свест о томе шта значи мир и како га неговати".

Порука да мир превлада у свету кренула је из Јапана 1955. године, а 1986. године ово је постао интернационални пројекат Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара