Читај ми!

Прва соларна електрана у Србији

Прва соларна електрана у Србији, снаге два мегавата биће до јесени изграђена у куршумлијском селу Мердаре. Изградња соларног постројења, које ће се простирати на површини око четири хектара, коштаће око пет милиона евра.

Изградња прве соларне електране у Србији, на подручју једне од најсиромашнијих општина, Мердаре, код Куршумлије, биће изграђена до јесени.

Начелни договор о почетку реализације једне од највећих инвестиција у производњи тзв. чисте енергије у нашој земљи, постигли су представници италијанске фирме  "Мултиенерџи", која ће финансирати изградњу електране, и локалне самоуправе у Куршумлији, уз учешће и представника ЕПС-а.

Да им је неко рекао да ће будућност у производњи електричне енергије у Србији почети управо у њиховом малом селу, мештани Мердара сигурно му не би поверовали. До сада се из њега углавном одлазило, у потрази за бољим животом, а сада не крију задовољство што је коначно дошло време да и њих сунце мало огреје.

"Ако буде успело, биће одлично. Супер за младе људе и за нас старе. Млади ће ваљда престати да беже из нашег краја", каже Душан Миловановић из села Мердара.

Радосав Јовановић из Мердара каже да је одушевљен, јер је изградња соларне електране спас за тај крај.

Према првим проценама, изградња соларног постројења, које ће се простирати на површини око четири хектара, коштаће око пет милиона евра.

Мердаре отворено за нове инвестиције

Мердаре је до сада било познато само по једном од најпрометнијих административних прелаза ка КиМ. Захваљујући процени стручњака о највећем броју сунчаних дана у години, о њему ће се ускоро говорити као о месту где је изграђена прва соларна електрана у Србији.

Филипини Ђовани из фирме "Мултиенерџи" каже да је веома задовољан пословним амбијентом који је затекао у Србији и Куршумлији, што му даје наду да ће целокупан посао бити завршен успешно и у предвиђеним роковима.

"Идеја је да у септембру, односно почетком октобра све буде готово. Централа има два мегавата и годишње ће производити око 2,5 милиона киловат-часова", каже Ђовани.

Изградња прве соларне електране у Србији, на подручју једне од најсиромашнијих општина је, према речима председнице општине Куршумлија Весне Јаковљевић, веома добра порука и за друге инвеститоре, који су  добродошли.

"Ми, као добри домаћини, морамо да покажемо спремност и да убрзамо процедуре у добијању локацијских дозвола и свих других, које захтева једна оваква инвестиција", каже Јаковљевићева.

Уз чисту енергију која ће бити испоручивана ЕПС-у и нова радна места, ова инвестиција, према најавама, током изградње и монтаже опреме, обезбедиће посао и домаћим фирмама.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи