Читај ми!

Разболела се деца на Златибору

Укупно 94 од 132 основца из Кикинде разболело се док су боравили на рекреативној настави на Златибору. То се малим Кикинђанима не дешава први пут, јер је таква ситуација на Златибору забележена и у јануару, када је изолован норо вирус.

Ученици другог разреда једне градске и двеју сеоских школа из Кикинде разболело се када су боравили на седмодневној рекреативној настави на Златибору.

Малишани су се у Кикинду вратили у суботу увече, а родитељи нису крили незадовољство.

"Имали смо од претходних генерација информацију да се деца разбољевају на Златибору, али нисам веровао док се то није десило мом детету", каже родитељ Зоран Попов.

Борис Јовановски, такође родитељ једног од оболелих малишана, каже да је боље да дете није ишло на рекреативну.

"Боље да је остао овде, да је ишао на наставу и да сам ја миран, а не овако, седам дана не знам шта ћу од себе", каже Јовановски.

Деца су на Златибор отпутовала 7. маја, а здравствени проблеми почели су већ сутрадан. Малишани су повраћали, имали дијареју, неки и температуру. Симптоми су нестајали у року од 24 сата.

"Рехидрирали смо децу перорално, није било потребе за интравенском рехидрацијом. Деца су се брзо опорављала", каже педијатар Дечјег диспанзера у Кикинди Весна Томин.

Оваква ситуација на Златибору забележена је и у јануару, када је изолован норо вирус. Деца су и овај пут била смештена у одмаралишту "Сунчани брег". Хигијена у објекту је, кажу учитељи, на завидном нивоу.

"Ми смо имали помоћ особља 24 сата. Ако је нешто било испрљано, то је било тог момента склањано, опрано и дезинфиковано", каже директор ОШ "Петар Кочић" у Накову, Љиљана Јањиловић.

Директор ОШ "Жарко Зрењанин" у Кикинди, Саво Обрадовић, каже да се деца не разбољевају само током боравка на Златибору, већ и на другим планинама и тврди да је квалитет услуга у многим одмаралиштима лош.

"Храна је лоша. Има је све мање. Чак има и дана када се храна рециклира, па се спрема данас оно што је било јуче и прекјуче. Мој савет је да родитељи не пуштају своју децу једно време на рекреативне, док се то не среди", каже Обрадовић.

Следећа група деце из Кикинде на Златибор треба да отпутује у јуну. Од пута засад нико није одустао.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво