Читај ми!

Подршка деци са асоцијалним понашањем

Социорехабилитациони клуб за младе у Пожаревцу добио је нове просторије. Стручњаци у том клубу већ две године помажу малолетницима са антисоцијалним понашањем да се врате у оквире прихватљивих друштвених норми. Нове просторије клуба посетио је и министар за рад и социјалну политику Расим Љајић.

Захваљујући Граду Пожаревцу и Министарству за рад и социјалну политику, Социорехабилитациони клуб за младе у Пожаревцу добио је нове просторије. Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић посетио је тај клуб.

Тринаестогодишњи М.М. је корисник Социорехабилитационог клуба за младе у Пожаревцу. Овде се обрео по препоруци школског психолога, због честих изостанака из школе, лоших оцена и туча. Сада је, каже, уз помоћ стручњака тог центра, своје понашање поправио.

"У школи сам добар, не тучем се, не бежим са часова. Поправићу и ова два кеца што имам", каже М.М, корисник Социорехабилитационог клуба за младе.

Социорехабилитациони клуб за младе у Пожаревцу ради две године. До сада је кроз њега прошло 66 малолетника, од којих су неки извршиоци тешких кривичних дела, а неки су испољавали неки вид антисоцијалног понашања. Само троје се после третмана у клубу вратило старом начину живота.

"Треба радити са младима, јер само оснаживање и извлачење онога што је најбоље из деце може да допринесе квалитетном развоју и њиховом побољшању понашања", каже координатор Социорехабилитационог клуба за младе Татјана Рајић.

Третман у Социорехабилитационом клубу за младе траје од шест месеци до годину дана. Осим малолетника, међу корисницима су њихови родитељи и професионалци који раде са младима.

Град Пожаревац дао је клубу простор и финансира његово деловање. Подршку им пружа и Министарство за рад и социјалну политику.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић истакао је да проширење тог клуба представља модел који ће се користити на нивоу целе државе и других локалних самоуправа и градских управа.

"Нажалост, нисмо се у овим годинама кризе на одговарајући начин бавили децом са асоцијалним понашањем. У фокусу је била борба против сиромаштва. Врло често смо заборављали на тај проблем који је у годинама кризе још истакнутији него што је био", рекао је министар.

Колико је овај пројекат важан говори и податак да је у 2010. години у Србији евидентирано чак 24.000 деце са антисоцијалним понашањем. У Социорехабилитационом клубу кажу да им је понекад врло тешко да увере родитеље малолетника да им је дете кренуло странпутицом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво