Читај ми!

Субвенције пољопривредницима

Субвенционисане кредите пољопривредници могу да добију за набавку механизације и опреме, сточарску и биљну производњу, изградњу објеката и за рефинансирање ранијих кредита.

Влада Србије донела је одлуку о субвенционисању кредита за пољопривреднике и за ту намену из буџета издвојила 2,7 милијарди динара. Пољопривредници ће моћи да узму кредите до 5 милиона динара, са каматом од 8 одсто и роком отплате од 3 године.

Зајмови су намењени за сточарску и биљну производњу, за набавку механизације и опреме, изградњу објеката и рефинансирање ранијих кредита.

Кредит могу да добију и мала газдинства и велика пољопривредна предузећа. Шабачки пољипривредници кажу да су одобрени кредити повољнији од претходних, али и да очекују овогодишње подстицајне мере.  

Нови кредити повољнији, пољопривредници очекују и друге субвенције

Породица Илић из Мајура двадесетак година бави се интензивним сточарством и обрађује 108 хектара земље. У штали имају 60 грла и дневно шабачкој млекари предају 400 литара млека. У објекте и механизацију уложили су 100.000 евра и још отплаћују претходни субвенционисани кредит.

"Нови кредити су повољнији од оних који су били везани за евро", каже Слободан Илић. "Камата је нижа него раније, али мислим да је рок отплате кратак за сточаре. Било би добро да су бар на пет година, са грејс периодом од годину дана."

И други пољопривредници у шабачком крају кажу да је свака помоћ аграру добродошла, али осим кредита очекују и друге субвенције.

"Уредбе већ касне и ми ћемо имати веће штете и последице по наша домаћинства", каже Горан Васић, сточар из Маова.

Подстицајне мере 2009. године користило је 668 газдинстава, 2010. више од 1.200, а ове године очекује се да ће субвенције искористити око 2.000 регистрованих газдинстава.

"Надамо се да ће подстицај Министарства бити много повољнији за подручја с малим поседом" очекује Предраг Срдановић, директор Дирекције за пољопривреду града Шапца, на чијем је подручју просечна површина газдинства око три хектара.

Узорни сточар из Мајура, Слободан Илић, тврди да велики произвођачи сматрају да квоту од 3.000 литара млека квартално треба смањити на 1000 литара, тако да би и произвођач који има две краве могао да оствари премију.

Прошле године, субвенције за краве са ХБ бројем исплаћене су само за 328 грла, јер од укупног броја сточара у шабачком крају велики произвођачи имају само 15 одсто удела.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара