Читај ми!

Српско-бугарска књига о Болану Дојчину

Међународни бугарски центар Универзитета у Великом Трнову објавио је српско-бугарску књигу, у којој се епски лик Болани Дојчин анализира у духу толерантног дијалога. Циљ књиге је, тврде аутори, сарадња Србије и Бугарске без инсистирања на националним идејама.

После трогодишњег рада, професори Миливоје Јовановић из Ниша и Тодор Молов из Великог Трнова, објавили су двојезичну књигу, у којој је главна тема епски лик Болани Дојчин.

Основно питање професора није било да ли је Болани Дојчин више Србин или Бугарин, јер су, како кажу, хтели, пре свега, да истакну сву лепоту балканског фолклора.

"Болани Дојчин устаје из самртничке агоније и одлази на двобој Арапину, кога и побеђује. У томе сам видео симболику, јер је и моја земља била у болесничкој постељи после неких ратова, а то поређење је присутно не само у Бугарској, већ и у осталим балканским земљама", каже професор Филозофског факултета у Нишу Миливоје Јовановић.

Професор Филолошког факултета у Великом Трнову Тодор Молов каже да се у Балканским земљама подвиг не мери крвљу, већ тиме што, управо захваљујући подвигу, други могу да живе.

"Наш задатак је био да Боланог Дојчина сагледамо као филолози, кроз фолклор и фолклорну митологију, без инсистирања на искључивим националним идејама", каже Молов.

На Великотрновском универзитету, кроз компаративно проучавање фолклора словенских народа, професори желе да отворе бројне заједничке теме.

"Основна идеја ове књиге јесте да ми као суседи разговарамо о проблемима у било којој области, али само са научне тачке гледишта, зато што се тамо где нема науке појављује мржња, од које ми као суседи имамо најмање користи. Надам се да ова прва књига неће бити и последња", каже професор Универзитета у Великом Трнову Христо Бонжолов.

Идеја о књизи Болани Дојчин у српском и бугарском фолклору настала је у пријатељском ћаскању двојице професора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се