Читај ми!

Европски дан борбе против меланома

Поводом Европског дана борбе против меланома, најсмртоноснијег тумора коже, грађани су могли да обаве бесплатне прегледе у дерматолошким установама у 15 градова Србије. Сваке године, од ове болести у свету умре 37 хиљада људи, а у Србији се сваке године забележи 500 новооткривених случајева.

Данас се обележава Европски дан борбе против меланома, најсмртоноснијег тумора коже. Дерматолошке здравствене установе су тим поводом организовале бесплатне прегледе грађана у 15 градова Србије који су се за преглед пријавили током протекле седмице.

Драгица Марковић, пацијенткиња из Ниша, преко медија је сазнала да може брзо, без упута и здравствене књижице да прегледа промене на кожи, па је одлучила да посети дерматолога.

"Због неких сумњивих промена, хтела сам и превентивно да проверим колико је то безбедно", каже Марковићева.

Нишки дом зравља у Европској акцији борбе против меланома учествује већ четврту годину, а искуство показује да се тог дана јави знатно више пацијената него иначе. Само прошле године јавило се њих три стотине.

Сања Перић, шеф Кабинета за дерматологију и естетску медицину Дома здравља у Нишу, каже да су у прошлој години у току тог дана имали три случаја потврђеног меланома, при чему су спасли три људска живота.

На преглед се јављају углавном пензионери, а циљна група су млађи људи, јер је меланом везан за злоупотребу сунца и соларијума, и јавља се углавном између 30 и 45 године живота.

Меланом је најсмртоноснији тумор коже, од чијих последица сваке године у свету умре 37 хиљада људи, а у Србији се сваке године забележи 500 новооткривених случајева. Иако је један од најопаснијих, уколико се открије на време, меланом је 100 одсто излечив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво