Читај ми!

Више млека - сигуран извоз

"Млекара Шабац" једна је од шест домаћих млекара која ће извозити у Русију. Да би обезбедили довољно сировог млека за прераду, Шапчани су за сточаре са којима сарађују увезли сименталке из Аустрије и Немачке. Прва испорука за руско тржиште очекује се током маја.

Увоз крава сименталки из Аустрије и Немачке за "Млекару Шабац" значи бољи квалитет и већу производњу млека на руско тржиште. У увозни кредитни пројекат укључиле су се и локалне самоуправе. Пољопривредници ће јунице отплаћивати млеком.

Прво теле од четири увозне јунице у штали породице Мишковић, која се деценијама бави сточарством има више од месец дана и зову га 'странац'. Сименталке из Немачке и Аустрије добро су се адаптирале у Мачви.

„Тренутно имам 180 литара млека, а за два месеца када се отеле моје и ове увозне краве имаћу 300 литара млека", каже Синиша Мишковић из Мачванског Метковића.

Веће количине млека за предају очекују и Ђукановићи из Глушаца који сада имају десет високомлечних крава.

„Повољно нам је што јунице не плаћамо одједном него млеком, четири литре млека дневно на четири године. То нам је велика помоћ од општине и млекаре", каже Јовица Ђукановић из Глушаца.

Мирослав Петровић из сировинског сектора „Млекара Шабац" каже да је увоз крава сименталаца сада врло актуелан.

„Сматрамо да је то начин да домаћи сименталац буде побољшан, чиме ћемо добити веће количине млека", каже Петровић.

Млекара очекује 25 тона више млека у откупу и повећање производње за 10 одсто.

Добра сировинска основа услов је за пласман и на домаћем али и иностраном тржишту. За купце из Русије прве количине фета сира, већ су спремне.

„Млекара има највеће капацитете за прераду фета сира у Европи. Не плашимо се тог великог тржишта", каже директор „Млекаре МБ Шабац" Зоран Матић.

Са пет различитих купаца Шапчани су потписали уговоре вредне 16 милиона евра. Прва испорука за руско тржиште очекује се током маја.

Шапчани имају и Халал стандард и кажу да ће квалитетом производа искористити велику пословну прилику. Своју шансу виде и сточари, који уз субвенције очекују да ће се у Мачви и многи пољопривредници поново окренути узгоју крава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво