Читај ми!

Срби из Шведске у Пожаревцу

Представници Срба из Шведске посетили су Пожаревац. Том приликом Српско друштво "Синђелић" одржало је концерт у пожаревачком Центру за културу. У Шведској живи велики број Срба, али су, за сада, њихова улагања у родни крај минимална.

Иако су многи од девојака и момака из Српског друштва "Синђелић" из шведског града Гетеборга пореклом Срби, Србију су видели само на Интернету. Ипак, нису заборавили српску традицију, што је показао и концерт који су одржали у пожаревачком Центру за културу.

"Импресионирани смо срдачношћу овдашњих људи. Не можемо рећи да смо импресионирани путевима, али знамо да ће у догледно време и то бити решено. Али, нисмо ни изненађени, и све добро што нам се овде дешава осећамо да долази из срца", каже председник Српског друштва "Синђелић" из Гетеборга Бранко Мајновић.

У Шведској живи између осамдесет и сто хиљада Срба. Они су углавном окупљени у четрдесетак клубова који чине Савез Срба у Шведској.

Већина наших грађана у далеку северну земљу отишла је са циљем да заради новац, а потом се врати у родни крај, међутим, онај ко се навикне на шведски стандард, ретко се враћа српском.

Улагања наших људи из Шведске у Србију су на нивоу статистичке грешке, мада, жеља још увек постоји.

"Срби у Шведској чекају нека боља времена. Мислим да би доста људи одмах кренуло са улагањем у Србију и Републику Српску", каже председник Савеза Срба у Шведској Миодраг Крљић.

Посета представника Савеза Срба из Шведске Пожаревцу, за овај град и Браничевски округ може значити и отварање нових перспектива сарадње.

"Очекујем да и наша културно-уметничка друштва посете Шведску. Ово је прилика да се развија сваки други вид сарадње, преко наше дијаспоре која је тамо, преко људи који тамо имају фирме и баве се озбиљним бизнисом", каже начелник Браничевског управног округа Горан Петровић.

По неким проценама из Браничевског округа је на привременом раду у иностранству између тридесет и педесет хиљада грађана. Многи су управо у Шведској. Од односа Србије према њима зависи колико ће младим генерецијама, које стасавају у тој скандинавској земљи, родни крај бити близу или далеко.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво