Читај ми!

Живот од најлона

Породица Јанићијевић из Краљева, спада у малобројне којима новембарски земљотрес није нанео штету, међутим, не зато што су имали више среће од осталих, него зато што није имао шта да им сруши. Јанићијевићи већ тридесет година живе као подстанари, без струје и воде.

Након тридесетогодишњег подстанарског живота, четворочлана породица Јанићијевић, већ десетак година живи на плацу који је од краљевачке општине добила на коришћење.

„Већ једанаест година живимо на туђем земљишту", каже Драгица Јанићијевић.

Од 12.000 динара Драгичине пензије и повремену надницу оца Драгана, породица Јанићијевић је од најлона и дасака направила кров над главом.

Јанићијевићи су својевремено ископали бунар, али је после земљотреса пумпа пресушила, па сада по воду иду преко улице, на бензинску пумпу. Струју никада нису ни имали.

У таквим условима, неизбежно је сналажење, бар за неке основне потребе, кажу Јанићијевићи.

„Понекад одем код другова да се истуширам, јер овде немам где. Пошто немам струје, а волим да гледам мечеве Новака Ђоковића, онда одем код друга да гледам", каже Драгичин и Драганов син, Данило Јанићијевић.

У међувремену, уз љубав према супругу, и присутну жељу да својима колико толико олакша тежак живот, Данилова близнакиња Драгана се удала и тако бар за део ублажила родитељске муке.

„Ако ништа друго, волела бих због сина да једног дана имамо пристојан кров над главом", каже Драгица.

Да ће се можда у неко догледно време и то десити, потврђују и настојања градске управе која уз напоре да у Краљеву прво санира штете од новембарског земљотреса, има намеру да помогне и у таквим случајевима.

„Негде и паралелно покушавамо да помогнемо да се премости овај период када су људи угрожени, и на крају ћемо и те проблеме решавати у складу са законом и у складу са могућностима града", каже градоначелник Краљева Љубиша Симовић.

Док не добију кров над главом, Драгица и Данило ће, док отац Драган негде физичким радом зарађује неопходну надницу, опет бити у недоумици шта је боље. Да ли да киша падне и тако им од воде коју доносе уштеди бар део за приручну башту из које се хране, или да не пада, јер је у овој импровизованој кући, ипак много лепше боравити по сувом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво