Читај ми!

"Путујућа библиотека" у Пријепољу

"Инфобус" или како је Пријепољци још зову, "путујућа библиотека", сваких петнаест дана, већ осам година, снадбева мештане околних села књигама које они не могу да изнајмљују у матичној библиотеци "Вук Караџић" у Пријепољу. Чланарина и све услуге "Инфобуса" су бесплатне.

За 18 хиљада или готово половину житеља Пријепоља, који живе у удаљеним насељима и не могу да позајмљују књиге у матичњој библиотеци "Вук Караџић" решење је "Инфобус" - библиотека на точковима. Чланарина и све услуге "Инфобуса" су бесплатне. Читалаца је све више, а "Инфобус" може тек једном у 15 дана , у исто време и на истом месту, да дође до њих.

Из дана у дан, од села до села, на свакој станици тог несвакидашњег аутобуса којим књиге путују у сусрет читаоцима свих узраста, слика је иста. Гужве, жамор, ишчекивање и знатижеља.

Житељи Пријепоља кажу да су задовољни "Инфобусом", јер сада могу да читају књиге.

"Књиге и услуге 'Инфобуса' користе и мештани, као и ученици средњих школа и Гимназије. Иначе, 'Инфобус' има одличну сарадњу са нама и увек су тачни", каже Радоман Петрић наставник разредне наставе.

Чланарина и све услуге "Инфобуса" са фондом од око десет хиљада књига, часописа, мултимедија, чији запослени приређују и радионице, предавања, сусрете са писцима и друге едукативне активности, бесплатне су и на дохват житељима 14 села и 35 насеља која гравитирају ка њима.

"Наилазимо само на позитивне реакције, кад снег падне рецимо, дешавало се да се заглавимо и сви нам помогну да се извучемо из те ситуације", каже књижничар и возач "Инфобуса" Предраг Дуловић.

ПР Матичне библиотеке "Вук Караџић" у Пријепољу Индира Хаџагић Дураковић каже да је пројекат био прави погодак, јер мештани "Инфобус" описују као ваздух који је дошао у једну учмалу средину.

Уз ретка одступања у зимском периоду, ова путујућа библиотека, дружионица или соба за бајке, како је још зову најмлађи Пријепољци, до сада је прешла пут од око 50 хиљада километара.

За протеклих осам година колико већ крстари пријепољским селима, услуге "Инфобуса" користило је око 24 хиљаде чланова који су за то време изнајмили више од 300 хиљада књига и других јединица књижевне грађе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво