Прослава Васкрса широм Србије

Васкршњим литургијама у црквама и манастирима широм Србије обележено је васкрсење Христово. Већина верника, после причешћа, празник обележава у кругу породице.

Хришћани широм Србије данас обележавају васкрсење Христово. У црквама и манастирима празник над празницима обележен је јутарњим васкршњим литургијама, које су завршене читањем Посланице патријарха српског Иринеја.

Већина верника се након причешћа враћа својим домовима да Васкрс прослави у кругу породице.

Литургија је служена и у манастирима и храмовима Поморавља, Ресаве и Левча, а посебно свечано је било у Јошаници, Раваници, Каленићу и Манасији, где је био велики број верника.

Поздрављући се са "Христос воскресе" и "Ваистину воскресе" они су у храмовима, крај икона овог најрадоснијег верског празника код хришћана, остављали осликана јаја - симбол заштите људи.

Васкрс је обележен у лозничким храмовима Покрова пресвете Богородице и Вазнесења Господњег, манастирима Троноша и Чокешина и у свим црквама у Јадру.

Након јутарње литургије и читања патријархове Посланице, многобројни грађани су се причестили после ускршњег поста преносећи атмосферу празника у своје домове.

Манифестација "Васкрс у Крагујевцу" почела је уранком у 7 часова, а амбасадор Јапана Тошио Цунозаки и градоначелник Верољуб Стевановић засадили су стабло јапанске трешње.

Васкршња литургија служена је и у свим црквама и храмовина на Косову и Метохији. Централна прослава била је у манастиру Грачаница, где је литургију служио епископ рашко-призренски владика Теодосије, који је потом отпутовао у Призрен на јутрење у саборном храму Светог Великомученика Георгија.

Око 200 православних верника у јужном делу Косовске Митровице посетило је храм Светог Саве који је запаљен у мартовском погрому 2004. године.

У многим местима су организована такмичења за најјача и најлепша ускршња јаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво