Читај ми!

Неплатише ће ићи пешке!

Због неплаћања дугова за комуналије, несавесним грађанима Ниша прети одузимање аутомобила, тврде у нишком јавном предузећу. "Обједињена наплата" тренутно утужује 16.000 грађана, а највећи појединачни дуг износи 931 хиљаду динара. Нишлије кажу да не би ризиковали да због дуга изгубе аутомобил.

И поред веома високог процента наплате за грејање, воду, изношење смећа и димничарске услуге, нишком јавном предузећу неплатише дугују око 550 милиона динара, а један од начина наплате, према предлогу из тог предузећа, може бити и заплена луксузних аутомобила дужника.

Већина Нишлија редовно измирује своје обавезе према "Обједињеној наплати". Само у прошлом месецу, од укупно 186 милиона динара, плаћено је 99 одсто.

Грађани Ниша кажу да не би ризиковали да због дуга изгубе аутомобил.

"Обједињена наплата" тренутно утужује 16.000 грађана, а највећи појединачни дуг износи 931 хиљаду динара. Зато у том јавном предузећу предлажу да се дугови наплаћују судски пописаним и заплењеним аутомобилима.

"Када имамо ситуацију да корисник има више стотина хиљада динара дуговања и скупоцен ауто, а нема никакво званично запослење, само у таквим случајевима бисмо посегнули за одузимањем аутомобила", каже директор Јавног предузећа "Обједињена наплата" Предраг Милачић.

Осим појединих предмета који се не могу наћи на списку судских извршитеља, суд у извршном поступку не прави разлику између аутомобила и неке друге покретне имовине. Али, води се рачуна о сразмерној вредности ствари које се пописују и висине потраживања.

"Ако неко дугује, на пример, пет или 10.000 динара за неисплаћене комуналне трошкове, тешко ће бити да му се одузме возило које има знатно већу вредност. Али ако тај дуг премашује 100.000 или 200.000 динара, свакако да ће одузимање аутомобила бити један од начина да се тај дуг наплати", истиче портпарол Основног суда у Нишу Миодраг Грујовић.

Према проценама у "Обједињеној наплати", људи са мањим примањима, посебно пензионери, најредовније су платише, а немарнији су имућнији суграђани, па се често дешава да западну у велика дуговања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво