Читај ми!

Акција "Моје прво дрво" у Стамници

Штићеници специјалног завода "Никола Шуменковић" у Стамници код Петровца на Млави, у оквиру акције "Моје прво дрво" које спроводи костолачко предузеће "Рекултивација и озелењавање" засадили су своје прво дрво у кругу тог завода. За њих је то био велики догађај, јер је реч о лицима са тежом и тешком менталном ретардацијом.

Костолачко предузеће већ дуже време спроводи акцију „Моје прво дрво" посвећеној деци, која садњом свог првог дрвета стичу љубав и одговорност према природи. Свој допринос дали су и штићеници Специјалног завода за децу и омладину ометену у развоју у Стамници код Петровца на Млави.

"Ми њих учимо да знају да цене стабло и биљку. Просто их уводимо у то да знају да цене природу, они који имају потенцијале да то могу. Ово им много значи, они воле овакве акције и у томе уживају", каже Мирјана Рапајић Глушица, лекар у Специјалном заводу Стамница.
 
Акцију "Моје прво дрво" пре неколико година покренуло је костолачко предузеће "Рекултивација и озелењавање" (РИО). До сада је у Костолцу никла и дечја шума, а са заводом у Стамници РИО је већ имао успешну сарадњу.
 
Директорка РИО у Костолцу Наташа Савић каже да акцију "Моје прво дрво" планирају да прошире и на друга места у Србији.

"За Стамницу смо се одлучили, јер им је било неопходно ово уређење, па смо и њих хтели да укључимо заједно са својим здравим и способним школарцима. Да знају вредност дрвећа, цвећа и овог окружења", каже Савићева.

У специјалном заводу у Стамници борави око четири стотине штићеника. Многе родитељи више и не посећују, а неки су овде деценијама.

У акцији "Моје прво дрво" придружили су им се и ученици ОШ "Бранко Радичевић" из Стамнице.
 
"Лепо сарађујемо, имамо чак и заједничке излете, приредбе. Ми наставници се трудимо и већ имамо у плану инклузивну наставу, тако да смо већ обучени и спремно их дочекујемо", каже Марина Матејић наставник у ОШ "Бранко Радичевић" у Стамници.

У кругу завода засађено је четрдесет садница тује, липе и платана. О стаблима ће бринути сами штићеници, онолико колико буду могли, али ће им свакако несебичну помоћ пружити они који су им заменили цео спољни свет - њихови васпитачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи