Читај ми!

Спортом до здравијег духа

Око педесетак такмичара из осам градова Србије учествовало је, у Шапцу, на републичком првенству у стоном тенису за особе са инвалидитетом. Највише признања освојили су Новосађани.

У Шапцу је, у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа, одржано републичко првенство у стоном тенису особа са инвалидитетом. Уз атлетику, стони тенис је најтрофејнији спорт. Мушка екипа је првак Европе, док су даме светске вицешампионке.

Борислава Перић је прва на светској ранг-листи, сребрна девојка са параолимпијких игара у Пекингу. Борислава је уз рекет од 2003. године, освајач је медаља са светских купова и дупла европска шампионка.

„Стони тенис и медаље су снови које сада испуњавам. Са поносом носим државни дрес и кад год је могуће, слушам химну", каже Борислава Перић.

Међу онима од којих се медаље са највећих такмичења очекују јесте и Шапчанин Митар Паликућа.

„Надам се да ћу се после Европског првенства изборити за одлазак на Олимпијаду у Лондон", каже Митар Паликућа.

Интересовање особа са инвалидитетом за стони тенис је све веће. Годишње имају шест до осам турнира, а поред појединачних такмичења за седам регистрованих клубова, ове године биће одржано и прво екипно првенство.

Селектор репрезентације у стоном тенису Златко Кеслер каже да му је драго што се број такмичара повећао, јер је тако лакше изабрати перспективне младе играче.

„Наша репрезентација је међу четири у свету", каже Кеслер.

Турнир у Шапцу, у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа, окупило је педесетак такмичара из осам градова.

„Кроз спорт развијамо борбени дух. Учимо да се боримо за себе и свој живот, да не дозволимо да нам четири зида и даљински управљач буду једина ствар на свету", каже председник Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Васиљевић.

Уз дружење и физичку активност, спорт је, додају особе са инвалидитетом, и пут до сигурне егзистенције. Међу стонотенисерима је девет носиоца националне ренте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи