Незапосленост - кључни проблем Бујановца

Низак животни стандард и немогућност запослења најчешћи су разлози због којих млади људи напуштају Бујановац и југ Србије.

Само у једној улици у Бујановцу више од десет кућа је на продају. Продају их Срби, углавном из економских разлога.

Драган Ристић продаје кућу са окућницом, јер жели да оде из Бујановца. "Хоћу да продам све и одем у Београд или неки други град, да тамо потражим посао и живим. Овде је то немогуће", објашњава Драган.

Много више Срба из Бујановца је отишло пре десетак година за време и након сукоба. Сада, према подацима ЦЕСИД-а са југа Србије више одлазе Албанци и Роми. Њих 40 одсто жели или намерава да напусти свој дом.

Без обзира на националну припадност, мишљење грађана је слично:

"Четрдесет одсто Рома овде нема посао зато одлази."
"Нико последњих десет година не запошљава Србе, они су овде као мањина."
"Ни Албанци немају посао, зато морају да оду из земље."

Посао чека 5.400 становника Бујановца. Фирме које су некада биле стуб развоја ове општине више не раде. Исељавање би спречиле инвестиције, отварање нових радних места.

Економски развој и инвестиције зауставили би исељавање из Бујановца

На незапосленост као један од кључних проблема у Србији фокусира се програм "Одржање мира и инклузивни локални развој" (ПБИЛД).

"Битан је економски развој и инвестиције, и пуна и права имплементација свих стратегија које постоје и њихова примена на локалном нивоу и примена", истиче Милијана Мердовић, координаторка за миграције у ПБИЛД-у.

У Бујановцу не постоји ниједна служба ни организација која се бави онима који желе да оду из те општине. Нема никаквог саветовалишта за потенцијалне мигранте, а не постоје ни подаци колико људи се одселило у претходном периоду, нити шта се са њима дешавало након мигрирања.

ПБИЛД заједнички програм Уједињених нација објавио је конкурс за доделу бесповратних средстава за пројекте који ће се бавити истраживањима миграција на Југу Србије. Најинтересантнијим пројектима биће подељена бесповратна средства у износу од 50.000 долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи