Учитељ - витез из Бољевца

Бољевац је донедавно било само једно од многих села на обронцима Великог Јастрепца из којих пут води само у једном смеру. Млади су одлазили да шансу за лакши и бољи живот потраже у граду или ван граница земље.

Четрдесетак домаћинстава, колико их је у Бољевцу остало, поново очекују боље дане. Наду да ће се они који су отишли вратити пробудио је пројекат учитеља Александра Милошевића за развој села.

Због његовог ангажовања у пројекту и резултата које је постигао као педагог, крајем прошле године постао је једини учитељ у Србији коме је лига експерата доделила престижно признање "Витез позива".

По сунцу, снегу и киши, учитељ Аца, како га сви у селу зову, од Крушевца до основне школе у Бољевцу свакодневно прелази 40 километара. Није му тешко јер изнад свега воли своје ђаке и племенити посао који ради.

"Овде су деца простодушна, чиста. Не знају ни да слажу ни да преваре, тако да је задовољство радити с њима", каже Александар Милошевић. "И сâм сам рођен на селу и жеља ми је била да након школовања радим баш са децом из такве средине."

Школа у којој учитељује  Александар Милошевић је четвороразредна. Мала али лепо уређена. Прва просторија је адаптирана у салу за састанке, док је у другој учионица у којој је свакодневно на окупу седморо малишана и двоје предшколаца.

Један је учитељ довољан - ако је посвећен свом позиву 

Бољевац нема асфалт, продавницу, пошту, амбуланту... Школа је за село центар збивања. У њој учитељ окупља децу и одрасле. Организује игранке, прославе и сеоске акције.

"Врло брзо по доласку видео сам да ћу морати да будем много више од учитеља. Ја им, на неки начин, дођем све: и доктор, и ветеринар, и поштар, и трговац, и адвокат. Све што им је потребно из града набављам, састављам дописе, молбе и жалбе", уз осмех прича Александар Милошевић, који сматра да је од свега што ради најважније то што је успео да уједини мештане.

"Учитељ нас подржава у свему и велики нам је ослонац", каже Силвана Ђорђевић. "Деца сада остају, а ако оду враћају се у село, јер овде заиста може лепо да се живи."

Мештани Бољевца су свесни да им је природа подарила право благо, али и да га нису довољно искористили.

"Највећа учитељева заслуга је што нас је окупио и подстакао да разговарамо и да се дружимо", сматра Миломир Величковић. "До сад нико није имао ништа да нам понуди. Он је први који мисли на обнову нашег села."

Сеоски туризам је велика шанса Бољевца

Пројекат ревитализације села учитељ Милошевић припрема уз помоћ тима домаћих и страних експерата окупљених у Образовном форуму.

Професор Универзитета из Њукасла и координатор пројекта Стив Квори сматра да је сеоски туризам велика шанса Бољевца: "Погледајте: фантастичан поглед, чист ваздух и вода, обиље шумских плодова. А ту је и органска производња хране. Радимо на проналажењу могућности извоза тих производа на европско тржиште. Ипак без асфалтног пута све ће бити много теже. То је у овом тренутку приоритет.

Сеоски туризам у Бољевцу желе да развијају на нешто другачијим основама. Поред шетњи нетакнутом природом, гостима ће се пружити могућност сакупљања лековитог биља и брања шумских плодова од којих ће, уз помоћ бољевачких  домаћица, научити да справљају традиционална јела, џемове, сокове, зељаницу, пројарицу, пљескавицу од коприва и чорбу од зеља.

У плану су и креативне радионице у којима би гости, пре свега они најмлађи, учили како се праве играчке од дрвета: лук и стрела, клис, фрула... За њихове маме предвиђена је школа традиционалних рукотворина, веза, хеклања, плетења и ткања.

Предвиђено је да се пројекат развоја Бољевца спроведе у дело уз помоћ Европске уније. Први конкретни кораци биће начињени ове године, а комплетни резултати биће видљиви тек након три следеће године. Уколико се  амбициозни планови остваре овај модел послужиће као пилот пројекат и пример за опстанак и школе и села и у другим неразвијеним срединама у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи