Козе нема ко да чува

Стране инвестиције у оживљавању сточарства у околини Краљева, осуђене су на пропаст, а власници фарми на одлазак из Србије. Министарство пољопривреде није препознало њихове намери да им помогне са неким већим средствима и субвенцијама.

Једине две стране инвестиције, у последњих неколико деценија, у оживљавање сточарства у околини Краљева, после четири године осуђене су на пропаст, а власници фарми на одлазак из Србије.

Брижит Павловић, бивша козарица из Француске, ставила је тачку на своју авантуру у коју је уложила више од 100 хиљада евра. Опремила је фарму за пет звездица, али у општини са замрлом привредом и више од 14 хиљада незапослених, ни за добру плату, каже није имао ко да јој помогне.

"Сама да држим фарму нисам могла, а нико неће да иде да ради на село изгледа, као да је срамота", каже Брижит.

Брижитине комшије у Роћевићима више је од те чињенице зачудио њен оптимизам, јер се овде кажу нико не враћа, ни на своја имања.

Будимир Лазаревић из Роћевића каже да је сам остао на селу и да нема ко да ради. Слично каже и мештанин Божо Јовановић.

Једини, условно речено повратници на село, породица Даутовић, брже су отишли него што су дошли из Италије, како би се у околини Краљева бавили сточарством. Биљана Даутовић се у Метикошима задржала који дан дуже само да затвори фарму и испразни торове у којима је увек у просеку било по 200 оваца.

Биљана каже да не може да верује да је све празно и да су морали да затворе фарму, јер нису имали никакве користи. "Тржиште је било несигурно, а за организовани извоз требало је много више грла оваца", каже Биљана.

Зоран Негојевић из Задружног савеза каже да Министарство пољопривреде, нажалост, није препознало њихове намере и није им помогно са неким већим средствима и субвенцијама.

Даутовићи преко границе крећу од нуле, јер су у ово имање уложили све што су у Италији деценијама стицали.

А рођена Парижанка, која је, слободним речима, своју фарму "Ла коза ностра", преводила као "Наше козе", опстанак у родном крају њеног супруга потражила је у трговини.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи