Стопалице - играчка за корекцију табана

Две васпитачице из панчевачког вртића "Бамби" награђене за играчку која се користи као вежба за равна стопала.

На конкурсу "Добра играчка", који организује Удружење васпитача Војводине награђене су васпитачице из панчевачког вртића "Бамби" Милица Бабић и Јелена Фатовић Николић.

Податак Института за јавно здравље да свако дете у Србији има равна стопала подстакао их је, како кажу, да осмисле и направе играчку која ће се користити за корекцију табана.

Игра се састоји у томе да деца, користећи само стопала, узимају различито обојене животиње и стављају их на одређено место на постољу и, на забаван начин, вежбају мишиће стопала.

"Играчка помаже и у учењу математичких појмова, тако што се животиње слажу по величини", објашњава Милица Бабић. "Може да се користи у вежби говора - могу да се употребе у некој луткарској представи, на пример, у ликовној едукацији - разликовање боја, а добра је и у упознавању околине, да се научи где која животиња живи."

Играчку није тешко направити, а није ни скупа. Потребан је сунђер, нешто платна и конца за животиње, а постоље је израђено од папир-машеа.

"Било би добро да ову играчку почну да користе деца већ са три године", каже Јелена Фатовић Николић, "мада је то њима тешко јер су им стопала мала, али ће им помоћи. Иначе, највише је прилагођена за петогодишњаке и шестогодишњаке."

Предшколска установа "Дечја радост" у Панчеву сада тражи неког произвођача који би био заинтересован за серијску производњу "стопалице", како би она била доступна и другој деци.
број коментара 0 Пошаљи коментар