ОРА у срцу

У организацији Удружења грађана ДОРА, више од две стотине акцијаша из свих република некадашње СФРЈ окупило се у некадашњем Омладинском насељу у Кикинди, како би обележили Дан омладинских радних акција.

У некадашњем Омладинском насељу у Кикинди, по четврти пут окупило се више од две стотине акцијаша из свих република бивше СФРЈ, да би обележили Дан омладинских радних акција.

На прву радну акцију Миодраг Милошевић из Умчара кренуо је као деветогодишњак. Са хиљадама омладинаца градио је ауто-пут Братство-јединство. На бројним градилиштима ондашње Југославије заслужио је 104 ударничке значке и Орден рада са златним венцем.

"Иако сам у годинама опет бих ишао на радне акције", рекао је стари ударник.
Сусрет у Кикинди није пропустио ни проф. др Стеван Ђорђевић, који је годину дана био члан Главног штаба омладинских радних бригада на Новом Београду. Професор каже да су радне акције биле израз једног времена, ентузијазам, однос према земљи и зато отуда носи лепе успомене.

Организатор сусрета акцијаша Удружење грађана ДОРА из Кикинде, поред спортских сусрета, припремио је за госте акцијашку маренду, пројекцију филма и изложбу „ОРА у срцу".

Представник домаћина Лука Ћирић објашњава да је сврха оваквих окупљања, пре свега, неговање традиције добровољног рада и афирмација вредности које волонтерски рад има.

У првим послератним савезним радним акцијама милиони омладинаца градили су ауто-путеве, пруге, фабрике, чак и читаве градове. 

Омладинске радне јединице изградиле су пруге Брчко-Бановићи, Шамац-Сарајево, Добој-Бањалука, ауто-пут Братство-јединство, Фабрику „Крушик" Ваљево, Жељезару у Никшићу, Фабрику бакра у Севојну, „Магнохром" у Краљеву, затим хидроцентрале Зворник, Маврово, Власину и Винодол, а градиле су и Нови Београд.

Некадашњи акцијаши још једном су подсетили да би, због економске ситуације у земљи, било добро да радне акције опет постану реалност.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи