Како бринемо о особама са сметњама у развоју

У установама за смештај одраслих особа са сметњама у развоју и душевних болесника збринуто је више од 5.000 особа. Листе чекања су дуге, а многе породице нису у стању да на одговарајући начин брину о оболелим члановима.

До уласка у пубертет Стефан је био мирно дете са сметњама у менталном развоју, о којем је породица могла да брине. Међутим, после уласка у пубертет, његово понашање се драстично променило.

Стефанова мајка и остали чланови породице не успевају да се са тим изборе сами. Хоспитализација је неопходна, па су мучне сцене одласка у болницу уз помоћ полиције све су чешће.

"Буде неко време у болници и пусте га. Неких недељу дана по повратку кући нема проблема, а онда поново креће оно његово: да се љути, да испољава агресивност према себи, мени, да баца и ломи ствари, удара о под", прича Стефанова мајка Светлана.

Свесни да више не могу сами да брину о свом детету које повређује и себе и друге, са отпусним листама, упутима и мишљењима социјалних радника,  породица Радивојевић већ шест година узалудно покушава да пронађе трајно решење.

Случај породице Радивојевић није усамљен.

"То су, у ствари, темпиране бомбе. Не зна се када ће и како да реагују. Породице у којима су овакви болесници веома су угрожене јер не могу да их адекватно збрину", објашњава Милена Петронијевић, социјални радник Центра за социјални рад у Крушевцу. "У установама које су потребне за њих места нема."  

Само у крагујевачком Заводу за збрињавање одраслих на пријем чека више од 150 оболелих. "Фактички пријем је обустављен јер су наши капацитети препун и заиста немамо где да сместимо нове пацијенте", каже Сузана Перовић, директорка установе  "Мале пчелице". " Примамо само онда када је ситуација крајње хитна."

У  ресорном министарству упознати су са оваквим стањем и покушавају да нађу решење. Саветник министра за рад и социјална питања Љубомир Пејаковић каже да су свесни ситуације: "Тренутно децу из домова без родитељског старања пребацујемо у хранитељске породице и на тај начин добијамо простор за  децу и одрасле са сметњама у развоју и душевно оболеле."   

У установама за смештај лица са сметњама у развоју и душевних болесника збринуто је више од 5.000 особа, а листе чекања и даље су дуге. Оно што многе породице оболелих брине јесте нова стратегија социјалне заштите која подразумева смањење капацитета у тим установама и подршку породичном збрињавању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара