У Високој, и млади и стари су закон

Најбоља омладинска волонтерска акција Србије у 2010, према оцени Министарства омладине и спорта је реконструкција Омладинског дома у селу Висока.

Шансу да у реконструисаној сали Дома културе сви уживају Височани нису смели да пропусте, јер су у кампањи Министарства за најбољу волонтерску регионалну акцију добијана средства, а улог је мали - само рад.

И како је моба начин живљења у овом селу, наставник Петар Марјановић није се двоумио да ли да конкуришу или не.

"Шта год да је рађено у школи увек су помагали мештани, комшилук, наставници, деца", прича Петар Марјановић, наставник ОШ "Ратко Јовановић", "па сам знао да то може да се уради и са Домом."

Први, и тада једини, у региону добили су материјал неопходан за реконструкцију у вредности од 80.000 динара, а потом су им, као најбољима у Србији, стигле и награде, лаптоп и сто за стони тенис.

У акцију су били укључени и млади и старији Височани. "Кренули смо прво од пода, струје, на крају бина, онда фарбање, малтерисање", наводи Васо Анђелић.

"Ми, девојчице, биле смо ту да сређујемо прозоре, да фарбамо просторију",  објашњава Милица Гавриловић, "наравно они старији су имали неке теже послове."

"Једноставно смо се скупили да то урадимо, како бисмо имали где да се окупимо и дружимо", каже Ивко Саптовић. "Деца данас имају приредбу, омладина игранку, старији... Ето остаје селу."

Волонтери који у малој средини чине велике ствари, верујући у оно што раде

Не чуди што је за најбољу омладинску волонтерску акцију Србије у 2010, организовану у оквиру кампање Министарства омладине и спорта "Млади су закон", проглашена управо акција волонтерске групе Омладина села Висока.

Реконструкција Омладинског дома добила је прву награду и на конкурсу Локакција ′10. У образложењу Министарства стоји да је Омладина села Висока, у европској Години волонтера, заслужила награду јер у малој средини чини велике ствари, верујући у оно што ради.

Иако је година волонтера прошла, Височани не намеравају да прекину са таквим акцијама. Већ су се договорили о следећем заједничком послу: асфалтирање пута до школе и школског игралишта.

Ни у школи, ни у Месној заједници не седе скрштених руку. И за школско игралиште, и за пут до школе пројекти су већ урађени. Показали су да су за акцију спремни, чека се само инвеститор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи