Агробизнис на југу Србије

На југу Србије пољопривредници имају мале парцеле и земљу обрађују углавном за своје потребе. Министарство сматра да је решење у удруживању, јер обезбеђује сигуран пласман производа и веће цене.

Благоје Јањић из Српске Куће пољопривредник је више од пола века. Бави се ратарством, повртарством, сточарством и воћарством, али првенствено за потребе своје породице.

"Највећи фактор да се унапреди пољопривреда је да се регулишу цене, па да се човек определи и да зна за коју цену да ради", каже Јањић.

Скендер Бујај из Великог Трновца годишње у три пластеника - 150.000  корена цвећа, паприке и парадајза - уложи пет хиљада евра, али заради  дупло више. "Треба нам помоћ у кредитима од државе", истиче Бујај.

У Бујановцу има 1.700 регистрованих пољопривредника, али већина на ситним парцелама производи углавном за своје потребе. Министарство пољопривреде сматра да је решење у удруживању.

Помоћник министра пољопривреде Слободан Теофанов каже да пољопривредници удружени у Земљорадничке задруге могу да планирају, пре свега, своју производњу, а с друге стране да скупо продају свој производ.

За пројекте Америчке агенције за развој "Жене у агробизнису", јавило се више од две стотине кандидаткиња. "Интересовање је велико, па смо отворили и други круг. Увидели смо колико су жене добро организоване и  заинтересоване за пољопривреду", наводи Лоу Фаоро, директор Америчке агенције за развој.

У земљама Европске уније пољопривредом се бави 3 одсто становништва, у Србији 20 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво