Подршка пацијентима на дијализи

На 1. конгресу психонефрологије у Нишу, посвећеном превенцији и лечењу психијатријских проблема пацијената на дијализи, у првом плану био је квалитет живота бубрежних болесника.

Најновија истраживања показују да је ментално здравље пацијента на дијализи један од најбитнијих фактора успешне трансплантације и каснијег опоравка. Зато су нефролози и психијатри у Нишу организовали први Конгрес психонефрологије, како би договорили заједнички приступ свим пацијентима на хемодијализи који чекају на пресађивање бубрега.

У Нишу је прошле године урађена прва трансплантација бубрега кадаверичног даваоца. Пацијенткиња, двадесетпетогодишња Марина Радуловић, којој је тада пресађен бубрег, након операције нам је рекла да јој је подршка породице и лекара била најважнија за опоравак.

Пракса показује да је дијализа значајан стресогени фактор, а психијатријски поремећаји као што су депресија, анксиозност, суицидалне тенденције, сексуални проблеми, психозе. Ти проблеми се често не препознају или се не лече на одговарајући начин.

Тимски рад психијатара и нефролога важан је и за трансплантиране пацијенте који са новим органом започињу другачији живот. Председник Удружења нефролога Србије проф. др Нада Димковић рекла је да се однос са пацијентом лакше успоставља, ако знате шта он жели. Према њеним речима, у том случају пацијент ће бити задовољан и срећан, сарађиваће у лечењу и тако ће дуже живети.

Министар здравља др Зоран Станковић, који је отворио конгрес у Нишу, најавио је наставак кампање "Продужи  живот" и већу бригу о пацијентима на дијализи и програму транспланатције.

Повећање броја донираних органа, већа доступност европском систему трансплантације и квалитетнији рад центара у којима се пресађују органи, приоритети су Србије до 2020. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво