Милион динара за вантелесну оплодњу

За финансирање поступка вантелесне оплодње из буџета Крушевца издвојено милион динара. Град ће помоћи свим паровима који се пријаве, а испуњавају предвиђене критеријуме.

Са жељом да се заустави пад наталитета који се у Крушевцу бележи последње две деценије, 2009. године основан је Фонд за популациону политику.

За подстицајне мере које Фонд спроводи, у буџету града ове године издвојено је 18,5 милиона динара, од чега је милион динара намењен за финансирање покушаја вантелесне оплодње за десет младих брачних парова.

Након седам година брака, Сања и Горан Которчевић постали су родитељи прошлог маја. Огњен је зачет вантелесном оплодњом на клиници у Прагу где су Сањи дониране јајне ћелије.

Да би платили сложени и скупи медицински захват, брачном пару Которчевић помогао је Фонд за популациону политику града са 100.000 динара.

"Пре две године то је било 1.000 евра и много нам је значило, јер нас је вештачка оплодња пуно коштала", прича Сања Которчевић. "Исцрпели смо све своје резерве и буквално више нисмо имали од кога да позајмимо новац, па нам је помоћ Фонда заиста била драгоцена. Захвални смо граду што нам је изашао у сусрет и помогао да остваримо свој сан."

Од 2009. године, уз финансијску подршку Града, поступку вантелесне оплодње који не иде на терет Републичког завода за здравствено осигурање, у Крушевцу се подвргло 17 брачних парова. Конкурс, који је за ову годину расписан крајем фебруара, подразумева поједностављену процедуру.

"Потребно је да брачни парови доставе потврду да су имали два безуспешна покушаја финансирана од стране Министарства здравља", објашњава председница буџетског Фонда за популациону политику Ружица Џугурдић. "То важи за оне парове који су у старосној граници коју закон предвиђа."

Претпрошле године у Крушевцу Републички завод за здравствено осигурање  финансирао је поступак вантелесне оплодње за 20 парова, а прошле године за 24. "Ми смо", наглашава Ружица Џугурдић, "дали могућност и старијим паровима који здравствено могу да уђу у процес вантелесне оплодње, да једнако конкуришу и од града добију предвиђених 100.000 динара."

На конкурс су се до сада пријавила, и добила средства, три брачна пара. Иако је првобитно планирано да буџет од милион динара буде распоређен на десет парова, у Фонду кажу да ће град свакако пронаћи начина да помогне свима који се пријаве и испуне услове јавног позива.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво