Прокупчанке и Прокупчани равноправни

Прокупље је прва општина у Србији која је усвојила Повељу о родној равноправности Савета европских општина и регија.

Повељу о родној равноправности коју је установио Савет европских општина и регија до сада је потписало 256 локалних и регионалних управа у свету. Прва у Србији на иницијативу програма европског партнерства са општинама, то је учинила општина Прокупље.

Комисија за равноправност полова у општини Прокупље већ девет година заговара подједнако учешће жена и мушкараца у јавном и друштвеном животу, као основно право сваког демократског друштва. Зато не изненађује што је и прва општина у Србији која усвојила Европску повељу о родној равноправности.

"Жене треба више да буду укључене у политички живот и доношење политичких одлука како би могле економски да оснаже. Без економског оснаживања жена нема ни родне равноправности", каже Златија Младеновић, чланица комисије за родну равноправност општине Прокупље, која је у њен рад укључена од самог почетка.

Питање равноправности није мода већ реалност, а средина која не користи могућности свих чланова заједнице нема начина да напредује. Потписнице Европске повеље јавно се обавезују да ће следити и спроводити принципе родне равноправности у својој средини.

"Предстоји још израда акционог плана за спровођење повеље", истиче Биљана Поповић, председница Комисије за родну равноправност општине Прокупље. "Олакшавајућа околност је то што Република Србија има стратегију и акциони план за спровођење родне равноправности. Очекујемо и помоћ ПРОГРЕС-а, на чију смо иницијативу и постали прва општина потписница повеље."

Менаџер Програма европског партнерства са општинама (ПРОГРЕС) Драган Младеновић истиче да су принципи доброг управљања на којима прогрес инсистира, поред осталих, једнакост и одсуство дискриминације: "Зато су родна равноправност и уродњавање кроз све активности на локалном нивоу веома важни за прогрес који ће одвајати посебна средства за те активности."

Усвајањем Повеље о родној равноправности Прокупље ће и стратешка документа развоја општине прилагодити њеним начелима, што значи да ће и жене, као и мушкарци, имати једнаке могућности за учешће у свим областима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво