Сиромаштво у Mерошини

Европска унија планира да до 2020. године број сиромашних грађана смањи за 20 милиона. Да ли ће међу њима бити и грађани Мерошине, тешко је рећи.

У извештају Европске комисије, упућеном Европском парламенту и Савету Европе, наводи се да због економске кризе, број сиромашних у Србији сваке године расте. На народном казану је више од 30.000 грађана Србије. Најтежа ситуација је у најнеразвијенијим општинама, попут Мерошине.

У фрижидеру Црвеног крста, осим једне тегле облачинских вишања, по којима је Мерошина препознатљива у Европи, нема ничега. Нема ту симболике, залихе хране у мерошинској народној кухињи су при крају. У магацину који прокишњава остале су залихе уља, соје, пасуља, пиринча и конзервираног грашка. Они који су на казану, прошле године пробали су месо - први пут за десет година.

Број грађана Мерошине којима је потребна помоћ много је већи, али закон предвиђа да они који поседују више од пола хектара земље не могу да остваре право на социјалне принадлежности.

Тешку ситуацију у Мерошини донекле ће поправити донатори који ће за Народну кухињу убудуће обезбеђивати 500 килограма меса месечно.

Седмочлана породица Ивковић је две и по године била корисник Народне кухиње. Упорност им је помогла да започну сопствену производњу, саграде кућу и школују троје деце.

Новим законом о социјалној заштити, предвиђено је повећање броја корисника материјалне помоћи, али и оних који ће, уколико су способни, морати да раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво