У сусрет 19. Златној кациги

Одбројавање до почетка 19. фестивала хумора и сатире већ је почело. У Културном центру Крушевац приређена је изложба карикатура Николе Маславаре и вече афоризама Јована Арсића.

Уочи Фестивала хумора и сатире "Златна кацига" који се одржава на светски Дан шале, у Крушевцу се организују вечери афоризама и изложбе карикатура познатих домаћих и страних аутора.

Ове године Крушевљанима су се представили афористичар Јован Арсић, добитник Златне кациге за афоризам 2007. и прошлогодишњи лауреат карикатуриста Никола Маславара.

Карикатуре које су за ову прилику изложене у галерији Културног центра Крушевац настајале су током четрдесет година, не губећи на актуелности. Аутор сматра да оне нису ту само да критикују, "јер карикатура треба да нас подстакне да кренемо ка нечем бољем". "Она није у моћи да исправља криве дрине, али може да нам укаже на путеве који ће нас извући из кризе", наглашава Никола Масловара.

Афористичар се, кажу, не постаје дугим радом и проучавањем. Он се рађа. То доказује Јован Арсић, пољопривредник из села Боботе код Александровца који се Крушевљанима представио новом књигом "Наопачке", издавачким првенацем организатора "Златне кациге" Културног центра Крушевац.

"Афоризам има више значења", каже Јован Арсић. "Једним делом открива реалност, другим је изобличује. Па је дозвољено да неко његово значење схвати и "наопачке".

На конкурс 19. фестивала са темом "Спас" јавило се 350 аутора из 45 земаља. Лауреати се већ знају: за карикатуру Михаил Златковски из Русије, за причу Томислав Дрвар из Сомбора, за афоризам Саво Мартиновић из Београда и за песму Јелена Кујунџић из Мајура.

Награда за животно дело припала је редитељу и сценаристи Власти Радовановићу, док ће у ред Витезова од Чарапаније ступити глумац Драган Јовановић.

Награде ће бити уручене 1. априла, на светски Дан шале и рођендан великог крушевачког глумца Миодрага Петровића Чкаље.

На завршној вечери Фестивала хумора и сатире биће објављена и тема 20. Златне кациге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво