Преко моста уз мердевине

Мештани Доњег Крајинца код Лесковца до својих имања, на другој страни реке, могу да стигну само ако имају храбрости и снаге да се попну на мост мердевинама високим седам метара. После тога је скоро лако.

Јужна Морава је непремостива за мештане лесковачког села Доње Крајинце. Мост започет пре неколико година стоји незавршен, а због експлоатације шљунка корито реке је продубљено толико да ни лети не може да се прегази. Ако се и прегази - на другој обали пута нема, јер га је затрпало клизиште.

Завршетак моста решио би проблем, али Дирекција за изградњу града која је са 15 одсто средстава суинвеститор нема новца за изградњу навоза и надвожњака, а нема ни одговора од предузећа Путеви Србије када ће радови бити настављени.

Мештанима који не могу до својих њива остало је да се наоружају стрпљењем и чекају, и да се сналазе како знају.

Уз незавршен мост прислонили су мердевине од седам метара. Само тако могу до моста па, преко њега,  до њива са друге стране Јужне Мораве. Несигурно, напорно и веома ризично.

"Страх ме је, али шта ћу кад су ми виногради и имовина с друге стране", каже 76-годишњи Радомир Миленковић.

Мештани Доњег Крајинца годинама су користили мост низводно, око три километра од села, али како је клизиште у Манојловцу затрпало пролаз за тракторе до њива већ месецима не могу да стигну.

Ивица Костић редовно, уз мердевине и низ мердевине, одлази да обиђе имање.

"Уместо да га обрађујем, гледам како зараста у коров", каже Костић.

Не почињи оно што не можеш да завршиш

Кад је почела изградња ауто-пута надали су се да ће им мост предвиђен пројектом, који је почео да се подиже баш у њихом селу, олакшати живот. Овако незавршен само је донео додатне проблеме.

Потпредседник МЗ Доње Крајинце Бојан Марковић  каже да је корито продубљено, а ауто-пут је мештане овог села физички одвојио од имања.

"Држава ништа не чини да ми који хоћемо да радимо и обрађујемо коначно дођемо до својих поседа", каже Марковић.

Инвеститор овог моста, као и преосталих седам који су никли преко Јужне Мораве је предузеће Путеви Србије. Иако су сви без употребне дозволе, бар се користе. Дирекција за изградњу Лесковца, као суинвеститор, испунила је своје обавезе али овај проблем не може да реши сама, јер је "тежак" бар 20 милиона динара.

Технички директор Дирекције за изградњу града Љиљана Трајковић Старинац каже да је изградња моста у вези са изградњом ауто-пута.

"Тај проблем мора да реши надлежно министарство и Путеви Србије или Коридор 10, свеједно, тек град је своје обавезе испунио", каже Старинац.

И тако ће, први пут овог пролећа, око 300 хектара плодне моравске земље остати необрађено. А мештани Доњег Крајинца су вредни људи, повртари, онемогућени да и преко Мораве подигну пластенике.

Један од успешнијих повртара у Доњем Крајинцу Батица Стојановић, каже да се надају да ће Влада разумети и решити овај проблем.

"Ако више обрађујемо, биће више и поврћа а цене ниже, па ће бити лакше и нама и Београду", каже Стојановић.

Привремено решење је да град, по ко зна који пут, санира клизиште поред пољског пута у Манојловцу. Жеље да се помогне има, али то није довољно. Потребно је више од милион динара колико би, по најштедљивијој рачуници, радови коштали.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво