Шта је рекао генерал

У Ади се не стишава бура око подизања спомен-обележја Јаношу Дамјаничу, мађарском генералу српског порекла и јунаку револуције 1848/49. године.

Након протеста напредњака, сада је испред поменутог обележја конференцију за новинаре организовала Демократска странка Србије прекривши том приликом обележје црним најлоном.

"Постављање споменика човеку којег историја памти као злочинца је сраман чин. Убијао је и Србе и Хрвате и Румуне и Немце, Словаке. Данас, у 21. веку, када су добри међунационални односи овде у Војводини императив,  када су нам чак и циљ, ми имамо ситуацију да једна општина, њен председник, председник Скупштине АП Војводине господин Егереши, отварају један овакав споменик",  рекао је председник ПО ДСС Бранислав Ристивојевић.

Он је напоменуо да је ПО ДСС поводом целог случаја затражио реакцију надлежних органа, али да је она потпуно изостала.

Спомен-обележје свечано је откривено средином марта. Одлуку о његовом подизању донели су одборници Скупштине општине Ада на седници одржаној још септембра прошле године. "За" је гласало свих 29 одборника позиције и опозиције: 10 из ДС, 9 из мађарске коалиције, троје из редова  Г17+, један независни, и по два одборника из СНС-а, Грађанског савеза Мађара и групе грађана.

"Г17 плус сматра да је овај споменик легално подигнут, пре свега зато што су сви одборници гласали за то", каже председник ОО Г17 плус Ференц Балинт. "Скупштински материјал се шаље седам дана пре седнице, тако да сви одборници имају времена да га прочитају и изврше анализу."  

Незнање (ни)је добар изговор

Одборници СНС-а сада тврде да су обманути. "Ми признајемо да смо гласали за подизање споменика Јаношу Дамјаничу, али из незнања, јер није било никаквог биографског образложења о лику Јаноша Дамјанича", рекао је на недавном протестном скупу одборник СНС Драган Бајшански.

Незадовољство због подизања овог обележја, поред ДСС-а и СНС-а, исказали су  и Лига социјалдемократа Војводине, СПО и Српска радикална странка.

Сами мештани ове севернобачке варошице кажу да су збуњени и узнемирени. Док једни сматрају да је у питању провокација, други кажу да им обележје не смета, а трећи - да са оваквим стварима треба бити опрезан, јер је Ада ипак мултинационална средина.

Јаношу Дамјаничу се иначе приписује реченица да све Србе треба побити и да ће, када се то деси, он и себе убити. Историчар др Тибор Пал са Филозофског факултета у Новом Саду каже да је та реченица накнадно додата и да је  историографија већ доказала да то Јанош Дамјанич никад није изговорио.

"Ко је и зашто Дамјанићу додао ту реченицу, треба да истражи нова генерација истричара - и Срба и Мађара", истакао је др Тибот Пал.

ДСС је на својој данашњој конференцији за медије на посебну одговорност позвала председника Скупштине АП Војводине Шандора Егерешија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи