Реплике неолитских насеља

Повеља о братимљењу почетак је заједничког представљања историјске и културне баштине Старчева, Бољетина и Винче, на чијој се територији налазе археолошка налазишта светског значаја.

У Бољетину, Старчеву и Винчи налазе се археолошка налазишта од светског значаја: Лепенски вир, Старчево град и Винча Бело брдо.

Представници та три места планирају да изграде реплике неолитских насеља и очекују да ће Лепенски вир, Старчево-град и Винча Бело брдо једног дана бити туристичке атракције.

Симболичном трампом између представника месних заједница Старчево, Бољетин и Винча представљене су неке основне одлике неолитских култура, као што су гајење пшенице у Старчеву и грнчарство у Винчи.

Потписивање повеље о братимљењу почетак је заједничког представљања историјске и културне баштине, која би могла у будућности да привуче бројне туристе. У музејским поставкама биће на различите начине приказано како се живело пре 8.000 година, шта се јело, каква се музика свирала и слично.

"Зграда музеја биће од еколошког материјала, као што је то било некад. Имаћемо реплике кућа и свега из окружења, а такође и нешто да забави посетиоце", најавио је аутор пројекта из удружења Неолитско Старчево Миодраг Младеновић.

Трагови далеких предака

За изградњу археолошко-туристичког парка биће потребно 3 милиона евра, а он ће нас, преко реке Дунав, повезати са много земаља Европе. За сада се тек ради пројекат, који ће финансирати покрајинска Влада.

"Важно је да имамо тај историјски континуитет, да знамо одакле смо потекли. То је шанса за развој туризма и за развој локалне заједнице", рекао је покрајински секретар за културу Милорад Ђурић.

"Дунав је за нас у Аустрији веома важна спона међу земљама, не само економска, већ и културна", речи су аустријског амбасадора Клеменса Које.

Још један детаљ живота у неолиту приказан је у Старчеву - паљење ватри којима се почетком пролећа одгони зима и призива топлије време. А једна од порука оних који тај период проучавају била је да бисмо на примеру тадашњег друштва могли да учимо о братству и заједништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи