Неизвесност у УМИ-пеку

Више од стотину радника Млинско-пекарске индустрије "Уми-пек" у Лесковцу пет месеци чека да се врати на посао. Данас су поново добили нова решења о одсуству и нова обећања.

Радници Млинско-пекарске индустрије "Уми-пек" у Лесковцу већ пет месеци стрпљиво чекају да се врате на посао.

Производња, пре свега, у пекари прекинута је почетком новембра прошле године. Тада су радници послати на плаћено одсуство од 45 дана. После новогодишњих празника уследило је ново решење.

Данас су се сви радници јавили на посао, али поново су их дочекала  решења о плаћеном одсуству, сада на 30 дана, али и нова обећања.

Неивесност се наставља, а радници више не верују да ће се ускоро вратити на своја радна места као што су очекивали.

"Не знамо више шта да мислимо и чему да се надамо. Не можемо више ни своје породице да прехрањујемо. Почињемо да верујемо да фирма више никада неће стати на ноге", каже Ненад Миленковић, председник синдиката лесковачког "Уми-пека".

Не нада се много ни Слободан Јањић, возач "Уми-пека": "Цео радни век сам овде, тридесет три године, и не могу да верујем да сам остао без посла."

Има ли будућности за "Уми-пек"

У међувремену, возни парк је преполовљен, имовина се полако распродаје како би се намирили повериоци. И сами радници виде суд као једини начин да наплате заостала потраживања која, појединачно, достижу и милион динара.

"Свестан сам да тако чиним штету свом предузећу, али ја други излаз не видим", објашњава радник "Уми-пека" Трифун Коцић. "Кад сам видео да се продаје жито из робне резерве без ичијег одобрења, схватио сам да Уми-пек нема будућност,"

Бројна обећања власника, од обустављања производње почетком новембра прошле године, још нису остварена. Све би било лакше, кажу, да дуговања нису достигла 4 милиона евра. Идећег месеца на наплату стиже и кредит подигнут прошле године.

Решење проблема руководство "Уми-пека" види у стратешком партнеру и измештању седишта фирме у Панчево.

"Извесније је покретање производње од стечаја, јавио се стратешки партнер", тврди директор предузећа Зоран Симонов. "Не могу да кажем када, али одговорно тврдим да би пекара, млин и силос требало ускоро да почну са радом."

Од априла 2008. власник већинског дела капитала је предузеће "Крисма аграр" из Шида.

Без плата, пензијског и социјалног осигурања скоро две године и, што је најгоре, без посла, радници ће до краја недеље помоћ потражити и код руководства града, али и Министарства за рад и социјалну политику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи