Да се не заборави

У Светосавском дому у Нишу приређена је изложба икона студената фрескописа Академије Српске православне цркве за уметности и консервације, на којима су представљене фреске из Пећке патријаршије, Високих Дечана, Грачанице, Богородице Љевишке.

У Светосавском дому у Нишу приређена је изложба најбољих икона студената фрескописа београдске Академије Српске православне цркве за уметности и консервацију, којом је обележен дан страдања Срба на Косову и Метохији 17. марта 2004. године.

Многе од фресака које су студенти Академије пренели на иконе приказане на изложби  "Да се не заборави" у Нишу красиле су неки од 130 уништених манастира и цркава на Косову и Метохији.

Његова светост патријарх српски господин Иринеј, администратор Епархије нишке, отворио је изложбу и нагласио да је тог дана уништено и оштећено доста материјалног, али је духовно остало и опстало: "Надамо се да ће свет имати толико слуха и толико вида да се обнови и да се сачува то богатство, и на неки начин да то остане и да буде наше."

Ове године на иконама студената Академије СПЦ за уметности и консервацију представљене су копиране фреске из Пећке патријаршије, Високих Дечана, Грачанице, Богородице Љевишке.

Миодраг Милутиновић, студент Академије СПЦ каже да је копирање старих мајстора веома корисно за учење технике, али да тражи доста вежбе да би се дошли до правог живописања.

Да подсети на доба када су фреске настале, изложба је у различитим поставкама седам година осим у Србији, представљана и у земљама у окружењу, потом Минхену, Бостону, Њујорку.

"Нема историчара уметности који се неће сложити да је на територији Србије у то време био центар културе, макар у сликарству. То је нешто на шта треба подсећати", истакао је професор иконописа Тодор Митровић.

После Ниша, изложба икона "Да се не заборави" сели се у Парохијски дом Светог Саве на Врачару.

број коментара 0 Пошаљи коментар