Голија небрушени драгуљ Србије

На падинама Голије целе зиме је било довољно снега за љубитеље зимских спортова, али и за оне који су први пут на скијама. Као резерват бисфере и планина са разноврсним живим светом, Голија је једнако лепа током целе године.

Голија је једна од најлепших планина Србије и вероватно најмање искоришћена, с обзиром на целокупно богатство природе и климатске погодности. 

Као резерват биосфере Голија је прави изазов и за љубитеље природе и  туристе. Снега целе зиме има довољно, па је велико интересовање за скијање на Дајића брду.

Ацо Марковић, руководилац планинарске секције Планинарско смучарског клуба "Голија" из Ивањице каже да у време зимског распуста доста људи долази са стране, користе викендице: "Већ се зна да снега на Голији има скоро највише и да стално могу да скијају."

Школа скијања

Тренутно је у току обука скијања за чланове планинарске секције. За све који ће тек стати на скије, као и за искусне скијаше, услови на падинама Голије су идеални.

Полазници школе скијања кажу да се још опробавају на скијама. За сада су задовољни, јер им инструктор објасни све што је потребно и брзо напредују. Сваки корак је лакши и сигурнији.

Овде сваке сезоне научи да скија око две стотине малишана, али на Голији током зимске сезоне једнако уживају све генерације. Ски-центар се налази 35 километара од Ивањице, на надморској висини од 1.350 метара.

Зоран Аврамовић одржава ски-лифт и објашњава да је на стази дугој 450 метара, висинска разлика 92 метра, а лифт може да превезе 340 скијаша на сат.

Рај за планинаре и шетаче

Осим скијаша, на Голији зими бораве и љубитељи других зимских спортова, али и мање спортски настројени посетиоци који уживају у санкању, грудвању и шетњи. Планинари могу да уживају у шетњи обележеним стазама.

Планинар Момчило Крсмановић, члан клуба, каже да је долазак на Голију за њега истинско уживање, бег од градске гужве и вреве, и одмор од свакодневних обавеза: "То је заиста посебан осећај, чини ми се да сам сву лепоту спорта и рекреације открио управо на планини."

  Због непропусне подлоге и обиља падавина снег се на Голији дуго задржава, али је планина једнако лепа током целе године. Томе доприноси и живи свет на њој: због присуства 95 врста птица Голија је један важан орнитолошки европски центар. Ту су и алпска ровчица, слепо куче, ласица, мрки медвед, вук и још петнаест врста дивљих животиња чије је станиште на овој планини. Ласица (Mustella nivalis) је трајно заштићена као природна реткост ове планине.

До Дајића брда није тешко доћи. Нарочито када се зна да је Голија једнако лепа током целе године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара