Лесковачка народна кухиња не затвара врата

Рад народне кухиње у Лесковцу неће се прекидати, јер је Градско веће обезбедило довољно новца за њен рад до краја априла. Пакете с храном добиће и грађани који тешко живе а нису у систему социјалне заштите.

Рад народне кухиње у Лесковцу неће се прекидати, јер је Градско веће издвојило два милиона динара за припрему шест стотина оброка. То ће бити довољно да корисницима народне кухиње у Лесковцу обезбеди свакодневни оброк до краја априла.

Према речима др Миодрага Миладиновића, заменика председника Скупштине града, циљ градске управе је да повећа број оброка, јер су потребе знатно веће, али и да народна кухиња ради током целе године без икаквог прекида.

Оброци за кориснике народне кухиње припремају се у кухињи Дома за ученике и студенте. Ту се већ неко време примењује хасап стандард (HACCP) - систем који обухвата низ поступака за контролу процеса у ланцу производње хране који гарантује да су намирнице исправне и припремљене на начин који је безбедан за здравље.

"Јела нису као у врхунским ресторанима, али за одличан квалитет и здравствену исправност можемо да гарантујемо", истиче шеф кухиње Иван Илић.

Народна кухиња се отвара у 11 часова пре подне, али многи долазе и по пола сата раније, да узму своја следовања јер је то за њих често и једини оброк у току дана.

Лесковац ће помоћи и грађанима који нису у систему социјалне заштите

Животна прича свих који ту долазе је слична: људи који су остали без посла или који никад и нису радили, без могућности да се лече и школују децу. Никоме од њих није пријатно што су се нашли на списку корисника народне кухиње, али другог решења немају.

"Не жалим се много, али за нас је мало, јер један и по хлеб сам поједе мој син који има 17 година. За мене и жену често не остане ништа", прича  Витомир Радоњић.

Лесковчанка Вера Златановић каже да јој је у почетку било непријатно да долази по храну, али се временом помирила с тим: "Хвала богу кад и ово има. Ја сам задовољна, шта је ту је."

Крајем године Град је организовао донаторску акцију која се завршава ових дана. Прикупљено је милион динара и намирница у вредности од пола милиона. Ова помоћ намењена је онима који нису у систему социјалне заштите а живе тешко. Пакете с храном добиће до Ускрса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи