Најстарији члан Библиотеке шабачке

Учитељица у пензији Мара Владић члан је шабачке библиотеке осамдесет година, а њена историја читања приказана је на сајту те установе.

Библиотеке се, више него икад, суочавају са изазовом нових технологија, електронских медија, Интернета: они нуде лако доступне и разноврсне садржаје а не изискују никакав напор корисника који не мора ни да изађе из куће да би дошао до њих. Ипак, ниједан од нових медија још није успео да у потпуности замени штампану књигу.

Поред књига, највеће благо сваке библиотеке зато и јесу читаоци. Судећи по њиховом броју, Библиотека шабачка је међу богатијима у Србији.

Међу више од 12.000 чланова много је младих људи. Поносна на армију младих читалаца, Библиотека се посебно дичи својим најстаријим члановима, међу којима је 86-годишња учитељица у пензији, Мара Владић.

Библиотека је, према њеним речима, од детињства други дом. У недостатку дечје литературе, читала је озбиљније књиге које је, прича Мара Владић, позајмљивала од учитељице. Са осам деценија стажа у Библиотеци и чланском картом број 100, књиге чита са истим жаром: годишње из библиотеке позајми бар тридесетак наслова.

"Без књиге била бих усамљена и несрећна"

"У животу, мени је књига све", каже  Мара Владић, којој ни снег ни степенице нису препрека да потражи ретку књигу у читаоници. "Кад не бих читала, била бих усамљена и несрећна."

Књига јој је била утеха и у вихору рата, каже, и топло је препоручује свима, посебно савремене писце: "Препоручила бих Дорис Лесинг или Емира Кустурицу који радњу приказују сажето, без детаљних описа који замарају читаоца. Остављају нам да нешто и сами замислимо, што за мене има посебну вредност. "

Ова дама је понос шабачке библиотеке, а њена историја читања приказана је на сајту те установе.

"Када бисмо замислили идеалног читаоца, онда би то била госпођа Мара Владић. То је личност са ставом, изузетном културом, стилом, начином комуникације. Зато књиге које је она прочитала радо препоручујемо нашим читаоцима", каже Ана Павловић, информатор у Библиотеци.

Љубав према књижевности Мара Владић није сачувала само за себе: бројне генерације својих ученика научила је да заволе књигу, и многи од њих су - као и она - дугогодишњи чланови Библиотеке шабачке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се