Усеви у Мачви преживели зиму

Иако је ове године посејано мање пшенице, брашна ће бити довољно, тврде стручњаци и препоручују обавезно пресејавање површина на којима су усеви оштећени.

На територији четири општине Мачванског округа пшеницом је засејано око 18.000 хектара, 10 одсто мање него претходне године. Ипак, ако временски услови буду повољни и примењене потребне агротехничке мере, род ће - тврде стручњаци - бити и богат и довољан.

Драгорад Витомировић из Штитара код Шапца стрна жита посејао је на два хектара. Пшеница је у добром стању јер је снежни покривач заштитио усеве од мраза. "Пшеница је у бољем стању него прошле године", каже Витомировић. "Урадио сам све предсетвене мере, урадио анализу земљишта и ђубрио нса одговарајући начин тако да је стање усева задовољавајуће."

Пшеница и јечам су тренутно у фази бокорења. Због гушења кореновог система, пропали су само усеви на мањим њивама на којима се, због поплава, дуго задржала вода.

Оштећене усеве заменити другим културама

Из Пољопривредно саветодавне и стручне службе у Шапцу пољопривредницима саветују да прегледају парцеле и да тамо где се дуже задржала вода пресеју оштећене усеве културом која би им највише одговарала у наредном периоду.

Иако су се појављивале поред Дрине, подземне воде су се брзо повлачиле и нису нанеле већу штету ни усевима у општини Богатић.

"Ако ратари буду имали довољно новца да уложе у прихрану и агротехнику, хлеба и пшенице ове године биће довољно. Ко буде применио пуну агротехнику може очекивати добар принос, 5,5 - 6 тона по хектару", тврди Дејан Јоцковић, директор Дирекције за пољопривреду и село у општини Богатић.

Стручњаци кажу да би пољопривредници до средине марта требало да прихране усеве са 2/3 азотних ђубрива, а осталу количину да искористе од фазе интензивног пораста до класања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара