Здрава вода за Расински округ

По завршетку реконструкције фабрике воде Мајдево, здраву воду за пиће са језера Ћелије добиће и грађани Ћићевца, Варварина, Александровца и Трстеника.

Реконструкција и проширење фабрике воде у Мајдеву део је пројекта регионалног водоснабдевања, који ће омогућити да се водом за пиће са акумулације језера Ћелије, поред Крушевљана, снабдевају и мештани суседних општина у Расинском округу.

Са акумулације Ћелије 87% грађана Крушевца и околних насеља више од тридесет година добија здраву води за пиће. За разлику од Крушевљана, мештани суседних општина - Ћићевца, Варварина, Александровца и Трстеника - више деценија имају проблема са водоснабдевањем.

Најгора је ситуација у Ћићевцу, каже др Михајло Петковић из Завода за  јавно здравље Крушевац: "Њихова градска вода је хемијски неисправна, сви узорци су неисправни и не користи се за пиће. Варварин је у бољој ситуацији, доста тога је тамо урађено тако да ће они воду са акумулације Ћелије добити пре Ћићевца." 

 

Давнашња идеја регионалног водоснабдевања напокон ће бити остварена. Општине које имају највише проблема већ су обавиле неопходне припреме.

У Варварину је много тога завршено, каже предсеник општине Зоран Миленковић. "Преостаје нам да ове године урадимо још само вод од главног резервоара до водоводне мреже у Варварину, дужине 2.000 метара."

Језеро Ћелије припада свим грађанима Расинског округа

За Град Крушевац, који је носилац пројекта регионалног водоснабдевања, проширење фабрике воде Мајдево је наставак велике инвестиције започете током прошле године.

"Поседујемо велики природни ресурс који припада свим грађанима Србије - језеро Ћелије", каже градоначелник Крушевца Десимир Павловић. "Имамо обавезу да и осталима омогућимо да добију здраву пијаћу воду, што не значи да ће Крушевљани због тога трпети."

Срце регионалног водовода је фабрика воде у Мајдеву. Љубомир Бановић, технички директор ЈКП "Водовод" наглашава: "Реконструкцијом ћемо повећати капацитет са постојећих 650 литара у секунди  на  1.000 л/с, а извршиће се и делимична реконструкција постојеће опреме ради побољшања квалитета прераде воде, односно одржавања постојећег квалитета воде за пиће."

Воду за пиће са акумулације Ћелије већ наредне године моћи ће да, поред Крушевљана, користе и мештани суседних општина, чиме ће решити  вишедеценијски проблем снабдевања водом тог региона.

За реализацију пројекта регионалног водоснабдевања 7 милиона евра обезбеђено је из претприступних фондова Европске уније и уз помоћ државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво