Трајна забрана рада због несавесног лечења

Крагујевачком хирургу одговорном за смрт трогодишње девојчице, Суд части Лекарске коморе Србије трајно одузео лиценцу за рад.

Дечјем хирургу Небојши Златановићу из Клиничког центра у Крагујевцу, осуђеном за тешко дело против здравља људи, трајно је одузета лиценца за рад. То је први пут у Србији да Лекарска комора донесе одлуку о доживотној забрани бављења том професијом због несавесног лечења.

Основни суд у Крагујевцу, у септембру 2009. осудио је др Небојшу Златановића на осам месеци затвора због смрти трогодишње Миле Андрић. Годину дана касније, пресуду је потврдио и Апелациони суд.

Ивана Рачић, портпарол Основног суда у Крагујевцу, наводи да је суд приликом доношења пресуде посебно ценио доказе које су извели вештаци Медицинског факултета у Београду, а који недвосмислено потврђују да је Златановић крив за дело које му се ставља на терет.

Милу нико не може да врати

Пуних дванаест година трајала је борба Предрага и Љиљане Андрић да докажу да је за смрт њихове трогодишње ћерке одговоран лекар. Мајка Љиљана Андрић каже да је најважније што је ово прва пресуда и забрана рада лекару због професионалне грешке.

Њихову Милу не може нико да врати, каже Предраг Андрић, а ових дванаест година издржали су надајући се да ће се на крају утврдити истина. Његова жеља је да се овакав случај више никада не понови у нашем здравству.

Званични разлог смрт мале Миле било је тровање организма због увртања црева. Међутим, суд је утврдио да лекар није урадио потребне анализе и снимања, иако је девојчица повраћала и није могла да хода.

Суд части

Суд части Лекарске коморе Србије може да на три начина казни несавесне лекаре: опоменом, привременим одузимањем лиценце, што се догодило доктору Еугену Славику коме је због примања мита забрањен рад на шест година. Најстрожа казна Суда части је трајно одузимање лиценце.

Директорка Лекарске коморе Србије прим. др Татјана Радосављевић рекла је, у изјави за РТС, да је та институција постигла договор са Министарством правде Србије да се сви судови у земљи обавесте када се донесу правоснажне затворске казне протв лекара, како би Комора могла правовремено да реагује као у случају крагујевачког дечјег хирурга.

Мила Андрић преминула је у крагујевачкој болници у октобру 1998. године. Нема података колико се поступака у Србији води због лекарске грешке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара