Велика Плана извози расад лаванде

Селекциона станица "Супериор" у Великој Плани, позната по производњи семена паприке, парадајза и купуса, производи расад ароније и лаванде који извози у Хрватску.

Лаванда у Србији није аутохтона врста. Станиште ове биљке су топли и суви крајеви, a на Балканском полуострву највише је има у приморју.

Узгаја се у Хрватској, али се расад за плантажно гајење ове етеричне биљке производи у Великој Плани.

Селекциона станица "Супериор" одавно је позната по производњи семена паприке, парадајза и купуса, а однедавно производи и расад лаванде и ароније.

Оснивач селекционе станице "Супериор" др Иво Ђиновић каже да су колеге из Хрватске изузетно задовољне расадом који они производе и да "у једном турнусу" могу да произведу 100.000 биљака.

За сада је уговорена производња 300.000 садница, а купцу у Хрватској потребно је милион биљака.

За разлику од лаванде, аронија може успешно да се гаји и у хладнијим областима, а њена лековита својства надмашују чувену боровницу неколико пута и од свих биљака има највише антиоксиданата. По речима, Иве Ђиновића, аронија се све више гаји и на нашим просторима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи