Арадачки специјалитети - пословна шанса

Производња прерађевина од меса припремљених по традиционалним рецептима пољопривредним газдинствима може донети додатну зараду, али без удруживања мало шта могу да учине.

Традиционални производи припремљени по старој рецептури у селима Србије све су траженији на домаћем и европском тржишту. Пољопривредним газдинствима посао може донети додатну зараду, али без удруживања мало шта могу да учине. Уз то неопходно је да се испуне бројни законски услови, како би такви производи могли у промет.

У селу Арадац у свакој кући ових дана на промаји, у оставама, стоји бар стотинак килограма домаће кобасице и кулена. Поред прерађевина које припрема за потребе домаћинства, Јано Гаврошка могао би да произведе бар пет пута више, да их понуди тржишту и заради. Он објашњава зашто то чини: "Ми радимо на томе, али тешко нам иде, јер је потребно испунити бројне захтеве и стандарде."

Од рецепта до директне продаје

У Арадцу су се потрудили да сачувају и стандардизују рецептуру за своје сухомеснате производе и основали Удружење љубитеља кобасица. Удружење има седамдесет чланови који би тржишту могли да понуде десетак тона кобасица и кулена.

Међутим, за то су потребни пројекти и земљиште за изградњу објекта који мора да задовољава минимум санитарних услова. "Без тога не можемо продавати наше производе, а интересовање за њих би било огромно, јер су прављени без адитива, по старој рецептури", истиче Адам Радлински, председник Удружења љубитеља кобасица.

Када се створе одговарајући услови, такви производи могу доћи до купца такозваном директном продајом, која је посебно развијена у Аустрији и чији су стручњаци пољопривредницима у Зрењанину пренели искуства о томе.

"На тај начин у Аустрији се око 40 одсто производа пласира на тржиште. Квалитетно поврће, воће и вино производе се у кућној радиности  и налази купце широм Аустрије", објашњава Манфред Вајнхапел из аустријске Агенције за развој.

Прерађевине од меса најквалитетније су током зимског периода, док остали део године домаћинство може гајити воће или поврће на малим парцелама. У 415 војвођанских села живи 43 одсто од укупног броја становника покрајине, а од ратарских култура са око три хектара, колико је просечно газдинство, многи домаћини не могу да обезбеде профит. Стога прерађевине од меса по традиционалној рецептури могу бити сигуран и перспективан посао. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво