Људи као стечајна маса

Пет породица у краљевачком несељу Сијаће поље живи у страху да ће их принудно иселити из монтажних барака које им је пре скоро педесет година за привремени смештај уступило грађевинско предузеће "Каблар".

У краљевачком несељу Сијаће поље, пре скоро педесет година, пет породица се уселило у монтажне бараке које им је, као привремено стамбено решење, уступило грађевинско предузеће "Каблар".  Они већ три године живе у страху да ће их одатле принудно иселити, јер су новом власнику предузећа - као део стечајне масе - продате и њихове куће. Инспекција је данас поново, и  само привремено, одложила њихово исељењење.

Вера Негојевић је четрдесет година радила у Каблару као спремачица. Монтажну бараку у улици Друге пролетерске бригаде  74  добила је као привремено решење. Уместо у стан сада је изводе на улицу, каже Вера и додаје: "Дословце су продали и нас, живе људе."  

Дванаест станара барака на некадашњој циглани, већ три године обилазе само инспектори Одељења за урбанизам. Данас су дошли с налогом о исељењу да би им, како су рекли, објаснили зашто, после скоро пола века, морају да напусте домове.

Ни у одељењу Градске управе за стамбено-комуналне делатности нису хтели  ни да потврде ни да порекну да ће полиција морати да исели пет породица. Само су потврдили да су бараке сада приватно власниство: 

Сву  имовину "Каблара", некада чувене краљевачке грађевинске фирме, нови власник Радомир Ивановић купио је пре три године, за 100.000 евра. Тренутно је на пословном путу али нам је у  телефонском разговору рекао да није знао да са расходованим машинама добија станарско право у тим кућерцима. Радика Зупањац у то не верује и сматра да се сви играју њиховим судбинама.

Да ли ће станари кућерака који су надомак центра Краљева саграђени крајем шездесетих година ту и остати зависи од надлежних у локалној самоуправи којима је закон одредио надлежност над бесправно усељеним лицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи